Με ανακοίνωση της αγωνιστικής ομάδας της Aprilia, ο Marco Melandri είναι και επίσημα πλέον αναβάτης της εργοστασιακής ομάδας για τη σεζόν 2014, του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος  SBK. Ο αναβάτης από τη Ravenna υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας ενός έτους, με δυνατότητα ανανέωσης. Για τον Marco, η συνεργασία με την Aprilia αποτελεί ουσιαστικά “επιστροφή στο σπίτι”, καθώς ο Ιταλός αναβάτης έχει στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την ομάδα της Aprilia, σε αγώνες GP 250 το 2002.
Γεννημένος το 1982 , ο Marco Melandri ξεκίνησε την καριέρα του σε πολύ νεαρή ηλικία, κάνοντας το ντεμπούτο του σε αγώνες mini-moto, για να γίνει πρωταθλητής Ιταλίας το 1992 και το 1994. Στην αγωνιστική του πορεία ο Marco στέφθηκε πρωταθλητής Ιταλίας και στην κατηγορία των 125 κυβικών το 1997 ενώ τον επόμενο χρόνο μεταπήδησε στην κατηγορία των 250 κυβικών. Το 2000 κατάφερε να φτάσει στο νούμερο πέντε της κατάταξης αναβατών, στην τρίτη το 2001, ενώ το 2002 κατάφερε να κατακτήσει τον Παγκόσμιο τίτλο, τερματίζοντας στην πρώτη θέση, με συνολικά 9 νίκες και 2 βάθρα, σε 16 αγώνες. 
Αλλά και στους αγώνες MotoGP, o Melandri κατάφερε αμέσως να αναγνωριστεί ως κορυφαίος αναβάτης, κερδίζοντας συνολικά 22 αγώνες, ενώ έχει ανέβει στο βάθρο 62 φορές. Το 2011, ο Marco μετακινήθηκε στους αγώνες Superbike, οπού με τις υψηλές επιδόσεις του, κατάφερε να τερματίσει στην τρίτη θέση το 2012 και στην τέταρτη το 2013, κατακτώντας 13 νίκες και 38 τερματισμούς στο πόντιουμ.
Για το ξεκίνημα της σεζόν, ο Marco βρέθηκε στην πίστα Portimao, της Πορτογαλίας  για τις πρώτες δοκιμές,  οι οποίες οργανώθηκαν από την αγωνιστική ομάδα της Aprilia, την ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο της κατασκευάστριας εταιρίας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η ομάδα εκμεταλλεύτηκε στο μέγιστο τις  τρεις ημέρες δοκιμών με το νεοφερμένο Marco Melandri, να εργάζεται στενά με τον αναβάτη δοκιμών Alex Hofmann.  Για τον αναβάτη της Ravenna, υποψήφιο για να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα ξεκινήσει στις 23 Φεβρουαρίου στην Αυστραλία, αυτή ήταν η πρώτη του  επαφή με την Aprilia RSV4, μετά την χειμερινή του διακοπή. 
Αφού εξοικειώθηκε λίγο με την μοτοσυκλέτα , ο Marco επικεντρώθηκε στην προετοιμασία για τον πρώτο αγώνα της σεζόν.  Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, με βροχή και χαμηλές θερμοκρασίες για τις δύο πρώτες ημέρες , η ιταλική ομάδα ήταν σε θέση να επωφεληθεί από τη δοκιμή και να τελειοποιήσει την μοτοσυκλέτα που κυριάρχησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.  Η τρίτη και τελευταία ημέρα, από την άλλη πλευρά, επέτρεψε σε όλους να πιέσουν πιο σκληρά, πάρα το γεγονός ότι το κρύο και η άσφαλτος τους έβαζε όρια. Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών ο Melandri έκανε 175 γύρους με καλύτερο χρόνο του το  1’43 .1
 
Ο Sylvain Guintoli ήταν απών από τις δοκιμές στο Portimao, αφού ο τραυματισμός του στο δεξιό ώμο την περασμένη χρονιά τον οδήγησε και σε δεύτερο χειρουργείο.  Η επιστροφή του Γάλλου αναβάτη, ο οποίος αυτή την περίοδο κάνει φυσιοθεραπείες, αναμένεται για τον πρώτο αγώνα στο Phillip Island.
Marco Melandri: «Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι δύο πρώτες ημέρες πήγαν λίγο χαμένες. Η τελευταία μέρα όμως, ήταν μια ιδιαίτερη μέρα. Κάναμε μεγάλη πρόοδο με τα ηλεκτρονικά, αλλά είχαμε μερικά προβλήματα με τις ρυθμίσεις του πλαισίου. Προς το τέλος των δοκιμών αρχίσαμε να καταλάβουμε ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσουμε για το οδηγικό μου στυλ. Ελπίζω ότι θα μπορούμε να επιστρέψουμε στην πίστα για λίγες ακόμα δοκιμές πριν από τον πρώτο γύρο στο Phillip Island» .
Ο Romano Albesiano, υπεύθυνος της αγωνιστικής ομάδας της Aprilia, δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ημερών, ο Melandri ήταν αρκετά ευχαριστημένος  σχετικά με τις αλλαγές των ηλεκτρονικών, όμως οι ρυθμίσεις πλαισίου του RSV4 για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του οδηγού θέλουν λίγο δουλειά ακόμα. Είμαστε στο σωστό δρόμο, αλλά για να περάσουμε στο τελικό στάδιο, πρέπει να καταλήξουμε στο τελικό set-up το οποίο θα μας επιτρέψει να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες του αναβάτη μας.
Η συλλογή τίτλων της Aprilia, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike, περιλαμβάνει πέντε παγκόσμιους τίτλους (2 αναβάτη και 3 κατασκευαστή),  με 38 νίκες και το εντυπωσιακό νούμερο των 93 βάθρων, καθώς και 16 τερματισμούς στο πόντιουμ.  Συνολικά, στην σύντομη ιστορία της, η Aprilia μπορεί να υπερηφανεύεται για 52 παγκόσμιους τίτλους (38 σε MotoGP, 5 σε Superbike σε 9 σε αγώνες off-road), και εκατοντάδες νίκες σε αγώνες παγκοσμίου επιπέδου, γεγονός που την καθιστά την πιο νικηφόρα ιταλική και ευρωπαϊκή μάρκα αγώνες μοτοσυκλέτας.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις