Η ρομποτική χειρουργική είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος για την αντιμετώπιση παθήσεων του ουροποιητικού. Όμως στην Ελλάδα είναι είδος πολυτελείας, αφού το κόστος δεν καλύπτεται από τα ταμεία ενώ υπάρχουν ελάχιστα χειρουργικά ρομπότ.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την αναγγελία του 1ου Ελληνοτουρκικού Ουρολογικού Συνεδρίου με θέμα “Ξεπερνώντας τα σύνορα στη σύγχρονη ουρολογία” που συνδιοργανώνουν από 12-14 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη η Ουρολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος και η Εταιρεία Ουρολογικής Χειρουργικής της Τουρκίας.

Στη διάρκεια του συνεδρίου θα συζητηθούν οι σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης παθήσεων του ουροποιητικού, μεταξύ των οποίων και η ρομποτική χειρουργική, καθώς και θέματα που αφορούν τους καρκίνους της ουροδόχου κύστης, των νεφρών, του προστάτη, των όρχεων και τα προβλήματα υπογονιμότητας.

“Η ρομποτική χειρουργική είναι χειρουργική πολυτελείας γιατί δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και αν επιλέξει κανείς να υποβληθεί σε εγχείρηση με ρομπότ θα πρέπει να πληρώσει 6.000-7.000 ευρώ. Στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 6-7 ρομπότ εκ των οποίων μόνο το ένα σε δημόσιο νοσοκομείο, στο Λαϊκό στην Αθήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μόνο ένα σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο. Στην Τουρκία υπάρχουν 27 ρομπότ και αυτή τη στιγμή κρατικό νοσοκομείο της Άγκυρας ετοιμάζεται να προμηθευτεί το τρίτο. Βέβαια ο πληθυσμός της Τουρκίας είναι σχεδόν οκταπλάσιος από τον πληθυσμό της Ελλάδας αλλά εκεί η εύπορη αστική τάξη αποτελεί το 10% του πληθυσμού, είναι δηλαδή όσο ο πληθυσμός της χώρας μας, και μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας με την χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και ρομποτικής χειρουργικής” ανέφερε ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου αναπληρωτής καθηγητής ουρολογίας στο ΑΠΘ, Γιώργος Δημητριάδης.

Όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης η προμήθεια ενός χειρουργικού ρομπότ κοστίζει δύο εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ετήσιο κόστος λειτουργίας του ανέρχεται στις 200.000 ευρώ.

Η ρομποτική χειρουργική καθιστά πιο εύκολη τη δουλειά του χειρουργού ωστόσο δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αποτελέσματα ερευνών που να δείχνουν ότι στις περιπτώσεις ογκολογικών επεμβάσεων συγκριτικά η επιβίωση των καρκινοπαθών που υποβλήθηκαν σε επέμβαση με ρομπότ είναι μεγαλύτερη από την επιβίωση εκείνων που υποβλήθηκαν σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

“Οι Τούρκοι ουρολόγοι έχουν υψηλό επίπεδο και κατέχουν αξιόλογη θέση στη διεθνή βιβλιογραφία με τις δημοσιεύσεις τους. Έχουμε πολλά να μάθουμε από αυτούς κι αυτοί έχουν πολλά να μάθουν από εμάς με την ανταλλαγή εμπειριών” πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης.

Ο πρόεδρος της Ουρολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Χάρης Αηδονόπουλος από την πλευρά του ανέφερε ότι στα σχέδια των διοργανωτών του Ελληνοτουρκικού Ουρολογικού Συνεδρίου είναι να το καταστήσουν θεσμό που θα πραγματοποιείται ανά διετία, εναλλάξ στη Θεσσαλονίκη και σε κάποια τουρκική πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Αγγέλα Φωτοπούλου

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις