Κάποια πλαστικά εξαρτήματα στο αυτοκίνητο μπορούν να κατασκευαστούν από φυτικές ίνες και να είναι πλήρως ανακυκλώσιμα. Κανείς ωστόσο δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι οι ντομάτες θα παρείχαν την πρώτη ύλη για τα βιοπλαστικά του μέλλοντος. 
Ερευνητές της Ford και της Heinz (γνωστής εταιρείας παραγωγής κετσαπ) που μελετούν τη χρήση ινών της τομάτας με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων, συνθετικών υλικών για χρήση στην παραγωγή οχημάτων. Ειδικά αποξηραμένες φλούδες τομάτας θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κλιπ καλωδιώσεων ή αποθηκευτικά δοχεία κατάλληλα για κέρματα ή άλλα μικροαντικείμενα σε οχήματα Ford.
Πριν από δύο χρόνια περίπου, η Ford ξεκίνησε συνεργασία με τις Heinz, Coca-Cola Company, Nike Inc. και Procter & Gamble προκειμένου να επιταχύνει την εξέλιξη ενός πλαστικού PET 100% φυσικής προέλευσης, που θα μπορούσε να τύχει εφαρμογής σε κάθε είδους παραγωγή – από υφάσματα μέχρι συσκευασίες – και με χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από όσο σημερινά υλικά συσκευασίας με βάση το πετρέλαιο.
Τα τελευταία χρόνια, η Ford έχει αυξήσει τη χρήση ανακυκλωμένων μη μεταλλικών και οργανικών υλικών. Με τα εξαρτήματα κονσόλας ενισχυμένα με κυτταρικές ίνες και τις βάσεις καλωδιώσεων από επεξεργασμένους φλοιούς ρυζιού που λανσαρίστηκαν πέρσι, η γκάμα οργανικών υλικών της Ford περιλαμβάνει πλέον οκτώ υλικά στην παραγωγή. Άλλα παραδείγματα είναι συνθετικά υλικά βασισμένα σε καρύδα, ανακυκλωμένο βαμβάκι για τις μοκέτες και τα καλύμματα των καθισμάτων και αφρός σόγιας για τα μαξιλάρια καθισμάτων και τα προσκέφαλα.
Πηγή: www.gocar.gr
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις