Σε αυτονόμηση της PayPal από τον επιχειρηματικό της όμιλο προχωρεί η μητρική eBay. Φαίνεται πως η eΒay, μία από τις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές πλατφόρμες δημοπρασιών στον κόσμο, υποχωρεί στις πιέσεις του μετόχου της Καρλ Αϊκάν, ο οποίος ζητεί επιμόνως να καταστεί η PayPal πιο ευέλικτη.

Κατά τον δισεκατομμυριούχο Αϊκάν, η σμίκρυνση του μεγέθους της θα την εξοπλίσει καλύτερα, ώστε να ανταγωνιστεί στη σκληρή αγορά ηλεκτρονικών πληρωμών. Μόλις έγινε γνωστή η αυτονόμηση της PayPal, η τιμή της μετοχής της eBay ενισχύθηκε 8%. Η όλη διαδικασία δεν θα επιβαρύνει φορολογικά τους μετόχους και θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2015, διαδικασία, στην οποία αντιτασσόταν ο επικεφαλής της eBay, Τζον Ντόναχο.

Ο τελευταίος διατεινόταν πως η PayPal συνιστά αναπόσπαστο τμήμα των δραστηριοτήτων της eBay και αντιστρόφως. Από τη δική του πλευρά ο Καρλ Αϊκάν, ο έκτος μεγαλύτερος μέτοχος της eBay, υπαναχώρησε του αιτήματός του τον Απρίλιο. Σε χθεσινή του συνέντευξη στους New York Times ο κ. Ντόναχο παραδέχθηκε πως ακολουθεί τη στρατηγική, την οποία συνέστησε ο κ. Αϊκάν. Εντούτοις, έσπευσε να προσθέσει ότι η εταιρεία του δεν αντέδρασε σε έξωθεν πιέσεις, αλλά κατέληξε στην απόφαση αυτή έπειτα από λεπτομερή έρευνα.

Η eΒay ανέφερε πως τα έσοδά της από τις πλατφόρμες δημοπρασιών αυξήθηκαν 10% τα τελευταία 4 τρίμηνα, αγγίζοντας τα 9,9 δισ. δολ. Τα έσοδα της PayPal αυξήθηκαν θεαματικά 19% στα 7,2 δισ. δολ. «Διαχωρίζοντας την πλατφόρμα δημοπρασιών από το σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών της PayPal, η πλατφόρμα γίνεται πολύ πιο ελκυστική για εξαγορά.

«Aυτό είναι κάτι, το οποίο πολλοί επενδυτές έχουν αρχίσει να το εξετάζουν μετά την αρχική δημόσια εγγραφή για δημόσια διάθεση των μετοχών της Alibaba», αναφέρουν αναλυτές της PiperJaffray. Αφότου διεκπεραιωθεί η διάσπαση, η νέα EBay θα έχει διευθύνοντα σύμβουλο τον πρόεδρο της σημερινής EBay, Ντέβιν Γουένιγκ. Η δε PayPal θα διοικείται από τον Νταν Σάλμαν, πρώην επικεφαλής των δραστηριοτήτων της American Express στις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Πηγή: SecNews

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις