Για να αυξήσουν τα έσοδά τους, οι διαφημιστές καταφεύγουν σε ριψοκίνδυνες τακτικές, παρέχοντας μηνύματα pop-ups σε σελίδες πλοήγησης στο Android, έτσι ώστε ο χρήστης να εγκαταστήσει ειδικό λογισμικό, το οποίο είναι γνωστό ως affiliate marketing.

Αυτό το σενάριο έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από κυβερνοεγκληματίες στο παρελθόν για να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στον ανυποψίαστο χρήστη, ή να τον παρασύρουν σε άλλες απάτες.

Η εμπειρία περιήγησης διακόπτεται από ένα banner ή ένα pop-up όταν ο χρήστης της συσκευής επισκέπτεται μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα, αναφέρει ο Armando Orozco από το Malwarebytes.

Από ό, τι παρατήρησε ο ερευνητής ασφάλειας, οι διαφημίσεις δεν παραπέμπουν σε κακόβουλο λογισμικό, αν και αυτό δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, αλλά σε νόμιμες εφαρμογές, όπως το πρόγραμμα περιήγησης Dolphin για Android.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα μηνύματα είναι παραπλανητικά, υποστηρίζοντας ότι το λειτουργικό σύστημα θα πρέπει να ενημερωθεί ή ότι το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιεί ο χρήστης, έχει σοβαρά σφάλματα και θα πρέπει να αντικατασταθεί.

Ο ερευνητής προτείνει τη χρήση του Adblock Plus για να φιλτράρει τις ενοχλητικές διαφημίσεις και να σταματήσει τις περισσότερες από αυτές να φορτώσουν.

Πηγή: SecNews

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις