Παρά την αρχική αποτυχημένη απόπειρα να αγκιστρωθεί στην επιφάνεια του κομήτη 67P/CG, το ρομπότ Philae κατάφερε να σταθεροποιηθεί και να στείλει μηνύματα προς τη Γη και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Μετά την ευφορία των πρώτων στιγμών, οι υπεύθυνοι της αποστολής Rosetta ελπίζουν να έχουν την Πέμπτη μία ακριβέστερη εικόνα της κατάστασης του μικρού ρομπότ την επομένη της ιστορικής προσεδάφισής του στην επιφάνεια του κομήτη Tchouri.

Ο Philae λειτουργεί καλά. Η μπαταρία του λειτουργεί καλά και τον τροφοδοτεί με ενέργεια. Έχουμε τη δυνατότητα να τού στέλνουμε εντολές και μάς στέλνει δεδομένα. Όλα τα επιστημονικά όργανα, στα οποία στείλαμε εντολή τη νύκτα λειτούργησαν σωστά“, είπε ο Φιλίπ Γκοντόν, επικεφαλής του προγράμματος Rosetta στο Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (CNES) στην Τουλούζη.

Αλλά κρίνοντας από τις φωτογραφίες που στέλνει, “βρίσκεται χωρίς αμφιβολία σε μία πλαγιά με μεγάλη κλίση”, είπε.

“Φαίνεται ότι είναι περικυκλωμένο από απόκρημνα βράχια και, κατά συνέπεια, “είναι αρκετά μπλοκαρισμένο”, σημείωσε.


Το ρομπότ διαθέτει έξι φωτογραφικές μηχανές και παίρνει φωτογραφίες προς διάφορες κατευθύνσεις. Στη μία φαίνεται ο ουρανός, στην άλλη το έδαφος και σε μία τρίτη ένας βράχος.

Μετά την προσεδάφισή του στην προγραμματισμένη τοποθεσία επί της επιφάνειας του κομήτη Tchouri, το ρομπότ έκανε δύο αναπηδήσεις, διότι δεν λειτούργησαν τα άγκιστρα.

“Άρα, το Philae έχει απομακρυνθεί κατά ένα χιλιόμετρο από το σημείο” της αρχικής του προσεδάφισης.

“Ίσως σήμερα προσεδαφιστήκαμε δύο φορές”

Οι διακυμάνσεις στα σήματα που εξέπεμψε το ρομπότ δείχνουν ότι είτε προσεδαφίστηκε σε αμμώδη περιοχή, είτε αναπήδησε μαλακά στην επιφάνεια του κομήτη πριν ακουμπήσει μία δεύτερη φορά.

“Άρα, ίσως σήμερα προσεδαφιστήκαμε δύο φορές”
, δήλωσε την Τετάρτη ο Ούλαμεκ, προκαλώντας τα γέλια της ομάδας.

“Γνωρίζουμε ότι το ρομπότ άγγιξε την επιφάνεια του κομήτη. Λάβαμε ένα πολύ καθαρό σήμα και λάβαμε επίσης τα στοιχεία του συστήματος προσεδάφισης. Είναι μία πολύ καλή είδηση”, είπε.

“Η κακή είδηση είναι ότι, όπως φαίνεται, τα άγγιστρά του δεν λειτούργησαν και δεν έχει αγγιστρωθεί στην επιφάνεια”, πρόσθεσε.

Εάν το ρομπότ δεν είναι καλά στερεωμένο στο έδαφος, “αυτό θα διαταράξει ορισμένα όργανα”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιλίπ Γκοντόν εξηγώντας:

“Πρέπει να είναι στερεά αγκιστρωμένο στην επιφάνεια για να χρησιμοποιήσει το γεωτρύπανο που θα επιτρέψει τη συλλογή δειγμάτων του εδάφους”.

A probe named Philae is seen after it landed on a comet, known as 67P/Churyumov-Gerasimenko, in this CIVA handout image released November 13, 2014. REUTERS/ESA/Rosetta/Philae/CIVA/Handout via Reuters

Andrea Accomazzo (R) Spacecraft Operations Manager (SOM) of the European Space Operations Centre (ESOC) seen on a video projection behind a model of the Philae lander, reacts after the successful landing of the Philae lander on comet 67P- Churyumov-Gerasimenko, at the European Space Agency's (ESA) headquarters in Darmstadt November 12, 2014. REUTERS-Ralph Orlowski

Η αποστολή του Philae είναι να πάρει δείγματα η ανάλυση των οποίων θα δώσει πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και για την εμφάνιση του νερού και της ζωής της Γη.

Οι δυσκολίες αυτές δεν στάθηκαν ικανές να διαλύσουν την ευφορία που δημιούργησε αυτή η διεθνής πρώτη στα χρονικά της εξερεύνησης του Διαστήματος.“Είμαστε οι πρώτοι που καταφέραμε κάτι τέτοιο και θα μείνει για πάντα. Είναι μία μεγάλη επιτυχία. Ήταν μία μεγάλη ημέρα”, δήλωσε ο Ζαν-Ζακ Ντορντέν, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

“Έχουμε επαφή με το Philae, γεγονός που αντικειμενικά είναι πολύ σημαντικό και η μπαταρία λειτουργεί. Όταν υπάρχει επαφή και ενέργεια, μπορούμε να συγκεντρώσουμε στοιχεία“.

Η NASA χαιρέτισε τη θεαματική επιτυχία “στην εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος”, “βήμα-κλειδί για τη διεθνή συνεργασία”, σε μία αναφορά στα τρία αμερικανικά όργανα που μεταφέρει η Rosetta.

Χρειάστηκαν επτά ώρες ελεύθερης πτώσης από την αποκόλλησή του από τη Rosetta μέχρι την προσεδάφιση του Philae στην επιφάνεια του πυρήνα του κομήτη.

Κατά τη διάρκεια της πτώσης το μικρό ρομπότ τράβηξε φωτογραφίες του πιστού του συνεργάτη, της Rosetta.


Όποια και αν είναι η κατάσταση του Philae στην επιφάνει του κομήτη, η Rosetta, που έχει ήδη διατρέξει απόσταση 6,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων στο Διάστημα, θα συνεχίσει να ακολουθεί τον Tchouri τουλάχιστον μέχρι τις 13 Αυγούστου, όταν ο κομήτης θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση από τον Ήλιο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις