Το ρομπότ Philae, που προσεδαφίσθηκε στην επιφάνεια του κομήτη Tchouri, την περασμένη Τετάρτη, έστειλε ένα σήμα την Παρασκευή που δείχνει ότι είναι «ακόμα ζωντανό» όπως έκανε γνωστό το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (CNES) στην Τουλούζη.

«Το σήμα με τα επιστημονικά δεδομένα από τον κομήτη Tchouri αποκαταστάθηκε» σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Νωρίτερα ο επικεφαλής του προγράμματος Rosetta του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Ερευνών της Τουλούζης είχε αναφέρει ότι το μικρό ρομπότ αναμένεται να «σβήσει» περίπου τα μεσάνυχτα, όταν θα τελειώσει η ποσότητα ενέργειας που διαθέτει.

Το Philae λειτουργεί με μια μπαταρία διάρκειας περίπου 60 ωρών, ενώ οι ηλιακοί του συλλέκτες που το τροφοδοτούν δεν λειτουργούν παρά ελάχιστα διότι το μικρό ρομπότ βρίσκεται στη σκιά, ανάμεσα σε απόκρημνα βράχια στην καρδιά του κομήτη, όπου προσεδαφίστηκε.

Έγινε η γεώτρηση

Το ρομπότ Philae πραγματοποίησε τελικά μια γεώτρηση στην επιφάνεια του κομήτη.

“Δεν είμαστε βέβαιοι ότι το Philae έχει αρκετή ενέργεια για να μεταδώσει τα δεδομένα στην επόμενη επαφή που θα έχουμε μαζί του” είπε ο Στέφαν Ούλαμεκ, ο υπεύθυνος της προσγείωσης του ρομπότ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ντάρμστατ της Γερμανίας.

Με βάση το πρόγραμμά του, το ρομπότ επρόκειτο να κάνει μια γεώτρηση για να πάρει δείγμα από το έδαφος του κομήτη και να το αναλύσει.

Οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) δεν του έδωσαν αμέσως την εντολή να προχωρήσει στη γεώτρηση καθώς φοβόντουσαν μήπως αποσταθεροποιηθεί και χαθεί στο διάστημα.

Το Philae δεν πατάει καλά στο έδαφος του κομήτη επειδή δεν λειτούργησαν τα άγκιστρά του.

Όπως είπε ο Φιλίπ Γκοντόν, ο επικεφαλής του προγράμματος Rosetta, η ESA έλαβε τελικά την απόφαση να προχωρήσει στη γεώτρηση.

Comet surface seen from the orbiter

Τελειώνουν οι μπαταρίες

Το ρομπότ “εργάζεται αδιάκοπα” στην επιφάνεια του κομήτη, ενώ δεν έχει πλέον παρά λίγες ώρες ζωής με την μπαταρία του, καθώς η λειτουργία των ηλιακών πάνελ επηρεάζεται επειδή βρίσκεται στη σκιά ενός βράχου.

Οι επιστήμονες της Γαλλικής Διαστημικής Υπηρεσίας θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα επιχειρήσουν μία επικίνδυνη επιχείρηση αγκίστρωσης του ρομπότ στο έδαφος πριν εκπνεύσουν οι μπαταρίες του, προσπάθεια που μπορεί να προκαλέσει την αναπήδησή του και την εκτίναξή του στο Διάστημα.

Καλημέρα Γη! Πέρασα μία πολύ δραστήρια νύκτα στον κομήτη. Βρίσκομαι και πάλι σε επαφή με την ομάδα μου“, έγραψε το ρομπότ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Παρά την άβολη στάση του, με το ένα πόδι στο αέρα και πεσμένο στη μία του πλευρά, το Philae βρίσκεται σε επικοινωνία με την Rosetta και πραγματοποιεί ραδιογραφίες του εσωτερικού του κομήτη, μελέτες του μαγνητικού του πεδίου, παίρνει φωτογραφίες του εδάφους και αναλύει σύνθετα μόρια της επιφανείας Tchouri.

Philae heading for the comet

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις