Τις πρώτες φωτογραφίες από την περιπέτεια του ρομπότ Philae, λίγες στιγμές μετά το εγχείρημα της προσεδάφισης του στον κομήτη 67P, έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).

Τη στιγμή της προσεδάφισης τα νεύρα των επιστημόνων της υπηρεσίας είχαν τεντώσει, καθώς το ρομπότ αναπήδησε -λόγω της αδυναμίας του να “γραπωθεί” στον κομήτη- και έφτασε περίπου 1 χιλιόμετρο μακριά από το προσχεδιασμένο σημείο.

Για μερικά λεπτά το ρομπότ περιπλανήθηκε στο διάστημα, έως ότου καταλήξει πάνω στον κομήτη, με το ένα “πόδι” του να αιωρείται στο κενό.

Στο σημείο, επίσης, υπήρχε σκιά και έτσι τα ηλιακά πάνελ του ρομπότ δεν μπορούσαν να το φορτίσουν , καταδικάζοντας το σε περιορισμένο χρόνο ζωής.

Στη φωτογραφία της ESA φαίνονται μερικά θαμπά pixels που εκτιμάται ότι είναι το Philae μαζί με μία σκιά, η οποία κατά τους επιστήμονες ανήκει στο ρομπότ.

Οι επιτελείς της υπηρεσίας αφιέρωσαν πολλές ώρες στη μελέτη της φωτογραφίας προτού καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα.

Το ρομπότ στέλνει στη Γη φωτογραφίες και άλλα στοιχεία που συλλέγει, μέσω του δορυφόρου Rosetta.

Οι επιστήμονες, πάντως, δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να αποκτήσουν πρόσβαση στο υλικό.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2014/11/17/comer171114001.jpg

“Λάβαμε τα πάντα”, δήλωσε στο ο Ζαν-Πιέρ Μπιμπρίγκ αναφερόμενος στη δυσκολία της συγκέντρωσης των δεδομένων προτού το ρομπότ τεθεί σε κατάσταση αδράνειας.

“Τα πάντα έγιναν όπως ήταν προγραμματισμένο”, είπε και πρόσθεσε: “Καταφέραμε ακόμη και την περιστροφή του Philae για να μεγιστοποιήσουμε την πρόσληψη της ηλιακής ακτινοβολίας”.

“Υπήρξε τεράστια επιτυχία, σύσσωμη η ομάδα είναι ενθουσιασμένη”, είπε ο Στέφαν Ούλαμεκ, επικεφαλής της επιχείρησης Rosetta.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις