Η περιπετειώδης αποστολή του οχήματος προσεδάφισης «Φίλαι» ολοκληρώθηκε, καθώς έχει πέσει σε «νάρκη» –πιθανόν προσωρινή– λόγω της εξάντλησης των μπαταριών του, όμως το μητρικό διαστημικό σκάφος Rosettaθα συνεχίσει τη δική του επιστημονική εξερεύνηση, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ).

Η «Ροζέτα» θα βρίσκεται συνεχώς σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο (πάνω στον οποίο «κοιμάται» το «Φίλαι») για όλο σχεδόν το ερχόμενο έτος, καθώς ο κομήτης θα πλησιάσει όσο ποτέ τον Ήλιο.

Η κοντινότερη προσέγγιση κομήτη-Ήλιου θα γίνει την 1η Αυγούστου 2015.

Στο μεταξύ, τα ερευνητικά ευρήματα που πρόλαβε να στείλει το όχημα προσεδάφισης στη Γη, αναλύονται ήδη από τους επιστήμονες σε όλη την Ευρώπη.

Πέραν τούτου όμως, σύμφωνα με την ESA, η αποστολή της Rosetta απέχει πολύ από το τέλος της και το διαστημικό σκάφος παραμένει σε άριστη κατάσταση, με όλα τα συστήματα και τα όργανά του να αποδίδουν όπως αναμένεται.

“Με την απελευθέρωση του οχήματος προσεδάφισης να έχει ολοκληρωθεί, η Rosetta θα συνεχίσει τη ρουτίνα των επιστημονικών παρατηρήσεων και θα μεταβούμε στη φάση συνοδείας του κομήτη”, δήλωσε ο διευθυντής πτήσης Αντρέα Ακομάτζο.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2014/11/20/philae151114.jpg

Διαβάστε: Ο Έλληνας της Rosetta και το μεγαλείο της αποστολής

Ήδη η Rosetta έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από ελιγμούς, χρησιμοποιώντας τους προωθητήρες της, έτσι ώστε σιγά-σιγά να βελτιστοποιήσει την τροχιά της γύρω από τον κομήτη, πράγμα που θα της επιτρέψει να αξιοποιήσει καλύτερα τα 11 επιστημονικά της όργανά της.

Τελικός στόχος είναι το σκάφος να βρεθεί σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τον κομήτη.

Έως τώρα προτεραιότητα είχε δοθεί στις ανάγκες του οχήματος προσεδάφισης «Φίλαι», ενώ πλέον τον πρώτο λόγο θα έχουν οι επιστημονικές έρευνες της ίδιας της Rosetta.

Όλες οι μελλοντικές τροχιές της θα είναι σχεδιασμένες αμιγώς με οδηγό την επιστήμη.

Μεταξύ άλλων, τα όργανα του σκάφους θα κάνουν την χαρτογράφηση σε υψηλή ανάλυση μεγάλων τμημάτων του κομήτη και θα φροντίσουν για τη συλλογή αερίων, σκόνης και πλάσματος.

Έχει προβλεφθεί ότι η Rosetta θα μετακινηθεί σε υψηλότερη τροχιά, σε περίπτωση που ο κομήτης γίνει πολύ ενεργός, καθώς θα θερμαίνεται πλησιάζοντας περισσότερο τον Ήλιο.

Η τολμηρή Rosetta είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος στην ιστορία, που ακολουθεί έναν κομήτη στην πορεία του προς τον Ήλιο.

Θα γίνει επίσης το πρώτο διαστημικό σκάφος που θα παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη της ‘κόμης’ ενός κομήτη και της ουράς του στο διάστημα.

Επιπλέον, καθώς ο κομήτης θα πλησιάζει τον Ήλιο, ο φωτισμός στην επιφάνεια της αναμένεται να αυξηθεί.

Αυτό μπορεί να προσφέρει αρκετό ηλιακό φως για το όχημα προσεδάφισης Philae, ώστε να ενεργοποιηθεί ξανά, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι βέβαιο.


Τακτικές ενημερώσεις για τη συνεχιζόμενη αποστολή της Rosetta και τις επιστημονικές ανακαλύψεις της θα αναρτώνται στο ιστολόγιο της αποστολής (http://blogs.esa.int/rosetta).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις