Στην “αφετηρία” εισέρχεται, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015, η παραγωγή των πρωτότυπων προϊόντων νανοτεχνολογίας, που θα βγουν από τις πιλοτικές παραγωγικές γραμμές του Κέντρου Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών, στην περιοχή του αεροδρομίου ‘Μακεδονία”.

Πρόκειται για τα πρωτότυπα που θα παραχθούν, αρχικά σε περιορισμένη κλίμακα, αλλά με την προοπτική -μελλοντικά- και μαζικότερης παραγωγής προς εμπορική τους αξιοποίηση, στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων Gladiator και GR-Light, με την εμπλοκή και ιδιωτικών εταιρειών.

Αναλυτικότερα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αργύρης Λασκαράκης, φυσικός με εξειδίκευση στα οργανικά ηλεκτρονικά τού Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας (LTFN) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ), στο πλαίσιο του Gladiator, εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της πιλοτικής γραμμής, που θα κάνει δυνατή την ανάπτυξη γραφενίου για εφαρμογή σε εύκαμπτες οργανικές ηλεκτρονικές διατάξεις, ώστε να ξεκινήσει άμεσα -επίσης εντός του επόμενου μήνα- η παραγωγή των πρωτότυπων υλικών.


Εμπορικές προοπτικές

Το τελικό αποτέλεσμα όλης αυτής της ερευνητικής δράσης είναι να δημιουργηθούν τελικά προϊόντα πολύ φθηνότερα από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά. Το γραφένιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις εύκαμπτες οθόνες και στις συσκευές που τις φέρουν (OLED συστήματα φωτισμού, τηλεοράσεων, οθόνες κινητών) αλλά και σε εύκαμπτους αισθητήρες φωτός.

“Στόχος μας είναι το υλικό να χρησιμοποιηθεί ώς ηλεκτρόδιο σε τέτοιες διατάξεις. Πρόκειται για ένα υλικό με πάρα πολύ καλές ηλεκτρικές ιδιότητες και εντελώς διαφανές, σε πολύ λεπτό στρώμα. Προς το παρόν, τα ανταγωνιστικά του υλικά είναι πολύ ακριβότερα”, σημειώνει ο κ.Λασκαράκης.

Προσθέτει ότι ακόμη και εντός του 2015 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε να επιχειρηθεί η εμπορική αξιοποίηση του προϊόντος. Οι τεχνολογικές εφαρμογές του περιλαμβάνουν τα εξής: διαφανές ηλεκτρόδιο σε Οργανικές Ηλεκτρονικές Διατάξεις, μπαταρίες λιθίου, ηλεκτρονικά κυκλώματα, αισθητήρες, φακοί επαφής, αισθητήρες, αεροδιαστημικά υλικά.

Στο ερευνητικό πρόγραμμα “Gladiator”, τριετoύς διάρκειας, συμμετέχουν δύο φορείς από την Ελλάδα, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και η ΟΕΤ, η νεοφυής (start up) εταιρεία παροχής τεχνογνωσίας στα Οργανικά Ηλεκτρονικά που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις