Εξοικονόμηση ενέργειας ως και 60%, μπορεί να προσφέρει η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων compact, από άλλους τύπου Led, τόσο σε οικιακούς χρήστες, αλλά και στον ηλεκτροφωτισμό των οδικών δικτύων.

Όπως διευκρίνισε ο μηχανολόγος-μηχανικός, γενικός διευθυντής της εταιρίας, Ανατολική ΑΕ, Ιάκωβος Σαρηγιάννης, για τους οικιακούς χρήστες, ότι η τιμή των λαμπτήρων τύπου Led, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης και την εταιρεία παραγωγής, είναι παραπλήσια πλέον, με αυτήν της συμβατικής, όταν προ διετίας ήταν σαφώς υψηλότερη. Η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων, με τους νέου τύπου Led, και στο οδικό δίκτυο, όπως είπε, είναι εφικτή και το δημόσιο μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικά κονδύλια από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, το κόστος αγοράς τους ολοένα και μειώνεται και βάσει της διεθνούς εικόνας, το 2014 ήταν μειωμένες ως και 25%, συγκριτικά με το 2012.

Με αφορμή ημερίδα, που διοργανώθηκε, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Energhytech στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε ότι η αντικατάσταση λαμπτήρων του οδικού δικτύου στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι θεσμικό πλαίσιο των ΣΔΙΤ δεν μπορεί να υποστηρίξει, μέχρι στιγμής, ένα τέτοιο Project, θα μπορούσε να γίνει μέσω της συνεργασίας των εταιριών παροχής ενεργειακών υπηρεσιών με έναν δημόσιο φορέα.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι στην ημερίδα θα τεθεί επί τάπητος το κατά πόσο είναι δυνατή η συγχρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω εταιρειών παροχής ενεργειακών υπηρεσιών, με αυτές να αναλαμβάνουν το ρίσκο της επίτευξης των αρχικών στόχων που θα τεθούν σχετικά με το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας. Βέβαια, όπως παραδέχθηκε, παρόλο που, σύμφωνα με πληροφορίες του, οι εταιρείες θα ήταν θετικές σε μια τέτοια συνεργασία, ωστόσο η οικονομική κρίση, που έχει οδηγήσει τις τράπεζες στο να κλείσουν τη στρόφιγγα χρηματοδότησης, λειτουργεί ανασταλτικά στην παρούσα φάση.

Επισήμανε ακόμα, ότι από το 2010 μέχρι και σήμερα, μπορεί να έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως η ύπαρξη θεσμικού πλαισίου για τις εταιρείες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών, αλλά και μητρώο για αυτές που σήμερα υπερβαίνουν τις δέκα σε πανελλαδικό επίπεδο, ωστόσο “στο συγκεκριμένο τομέα η χώρα μας βρίσκεται στο πρώτο στάδιο”.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις