Μηνύματα που ισχυρίζονται ότι οδηγούν τους χρήστες του Facebook σε μια εφαρμογή που κάνει εικονική γήρανση για να δείξει πως μπορεί να είναι το πρόσωπο ενός ατόμου σε 20 χρόνια, διανέμονται στο κοινωνικό δίκτυο.

Στους χρήστες επιδεικνύεται ένα δείγμα εικόνας που υποτίθεται ότι είναι το αποτέλεσμα από κάποιον που έχει ήδη χρησιμοποιήσει το app. Δείχνει μια νεαρή γυναίκα και πώς θα είναι σε 20 χρόνια. Όπως ήταν αναμενόμενο, η εικόνα είναι πολύ πειστική.

Τα πιθανά θύματα που ακολουθούν τον σύνδεσμο που παρέχεται στο μήνυμα, οδηγούνται σε μια log-in σελίδα εκτός του Facebook που υποτίθεται χρησιμοποιείται για την είσοδο στο κοινωνικό δίκτυο.

Αυτό το σημείο είναι και το πιο επικίνδυνο, καθώς μετά την αποχώρηση ενός χρήστη από την ιστοσελίδα του Facebook δεν γίνεται αποσύνδεση του προφίλ και το αίτημα για την παροχή των διαπιστευτηρίων πρόσβασης αποτελεί σαφή ένδειξη ότι πρόκειται για απάτη.

Κάθε πληροφορία που παρέχεται στην πλαστή ιστοσελίδα αυτόματα παραδίδεται στους απατεώνες, οι οποίοι μπορούν στη συνέχεια να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο λογαριασμό Facebοοk, εάν ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) δεν είναι ενεργοποιημένος.

Αφού εισέλθουν, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων και μπορούν να υλοποιήσουν τις απάτες τους στους φίλους του θύματος. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τον παραβιασμένο λογαριασμό για τη διανομή άλλων μηνυμάτων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κακόβουλο λογισμικό.

Δεδομένου ότι δεν είναι πολλοί οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου που έχουν το 2FA ενεργοποιημένο και ότι το δέλεαρ είναι αρκετά ελκυστικό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι ένας μεγάλος αριθμός χρηστών δύναται να εξαπατηθεί.

Πηγή: SecNews

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις