Η Ευρωπαϊκή Έκθεση Διαστήματος, με θέμα «Ανακαλύψτε τα οφέλη των διαστημικών εφαρμογών στην καθημερινότητά σας», θα φιλοξενηθεί στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, από τις 28 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Η Αθήνα θα είναι η 24η «στάση» της έκθεσης, την οποία έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα πάνω από 500.000 πολίτες στην Ευρώπη. Η έκθεση είναι ελεύθερη για όλους και προσφέρει πληροφορίες για το πώς οι διαστημικές δραστηριότητες και εφαρμογές επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή, καθώς και για άλλες δραστηριότητες που αφορούν στο διάστημα.

Ιδιαίτερη ενημέρωση θα υπάρχει για τη σημασία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δορυφορικής πλοήγησης Galileo και EGNOS, καθώς και του προγράμματος γεωσκόπησης Copernicus, μέσω των οποίων οι Ευρωπαίοι πολίτες θα επωφεληθούν από τις πολλές υπηρεσίες και εφαρμογές, που αναμένεται να δημιουργήσουν ευκαιρίες στην παγκόσμια αγορά και να συμβάλουν στην υποστήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη.

Χάρη στο διαδραστικό οπτικοακουστικό υλικό, οι επισκέπτες όλων των ηλικιών μπορούν να δουν, να αγγίξουν και να βιώσουν το ευρύ φάσμα των τεχνολογιών και καινοτόμων υπηρεσιών που προσφέρονται από το διάστημα. H έκθεση περιλαμβάνει αντίγραφα των δορυφόρων παρατήρησης της Γης και της δορυφορικής πλοήγησης, καθώς και μια διαδραστική υδρόγειο σφαίρα για την καλύτερη οπτικοποίηση των σχετικών πληροφοριών.

Οι επισκέπτες επίσης θα ενημερωθούν για το πώς η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από τα ελεύθερα και ανοικτά δεδομένα από τα ευρωπαϊκά διαστημικά προγράμματα και πώς ελληνικές επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα δημιουργούν εφαρμογές και υπηρεσίες που προέρχονται από τη διαστημική τεχνολογία.

Με αφορμή την εκτόξευση του ζεύγους των δορυφόρων Galileo που έχει οριστεί για τις 27 Μαρτίου, ακριβώς μια μέρα πριν την έναρξη της έκθεσης, θα επισκεφθεί την έκθεση η Αναστασία Παναγιωτακοπούλου, η νικήτρια για την Ελλάδα του Διαγωνισμού Ζωγραφιάς Galileo της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα «Διάστημα και Αεροναυπηγική». Ο ένας από τους δύο δορυφόρους Galileo που είναι προγραμματισμένοι να εκτοξευθούν στις 27 Μαρτίου, φέρει το όνομα της.

Τα σχολεία και άλλες ομάδες επισκεπτών θα πρέπει να εξασφαλίσουν την ξενάγησή τους στην έκθεση, κάνοντας εγγραφή στην ιστοσελίδα κρατήσεων: http://spaceexpo.spacetecpartners.eu/athens.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή: Δευτέρα-Πέμπτη: 09:00-20:00, Παρασκευή και Σάββατο: 10:00-21:00 και Κυριακή: 10:00-20:00.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις