Οι ειδικοί ασφαλείας της εταιρείας Fidelis Cybersecurity έχουν ανακαλύψει μια νέα παραλλαγή του Ρushdο spamming botnet, το οποίο έχει μολύνει μηχανήματα σε περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως.

Το botnet είναι σε θέση να στείλει περίπου 7.7 δισεκατομμύρια μηνύματα spam ανά ημέρα.

«Το Ρushdο ήταν πολύ επιτυχές σε αυτό που έκανε, κι έτσι η κυκλοφορία του σε διάφορες αναθεωρήσεις ή εκδόσεις έχει πολύ νόημα για τους ‘κακούς τύπους’», δήλωσε ο Mike Buratowski, ο αντιπρόεδρος της Fidelis Cybersecurity.

Το Ρushdο είναι μεταξύ των μακροβιότερων botnets. Ήταν γύρω στο 2007 όταν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου επετέλεσαν τουλάχιστον τέσσερα operations για να το σταματήσουν.

Οι κύριοι φοροί μόλυνσης από το Ρushdο botnet είναι τα spam μηνύματα και οι drive-by download επιθέσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ειδικοί παρατήρησαν ότι είχε πέσει από ένα άλλο malware.

Το δυνατό σημείο του Ρushdο botnet είναι οι συχνά μεταβαλλόμενοι command-and-control servers που το καθιστούν ανθεκτικό στην προσπάθεια καταπολέμησής του από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Το Ρushdο BOT προσπαθεί να έρθει σε επαφή με μια ακολουθία διαφορετικών C&C servers. Εάν ο πρώτος server δεν αποκρίνεται το malware περνά στο δεύτερο, και ούτω καθεξής.

«Το Ρushdο έχει εξελίξει τις Command-and-Control techniques σε σχέση με αυτό που έχει δημοσιευθεί προηγουμένως στην ερευνητική κοινότητα. Το τμήμα DGA αυτής της υποδομής χρησιμοποιεί έναν επιμελημένο αλγόριθμο και έχει κινηθεί εξ ολοκλήρου domains που είναι registered στο Kazhakstan (.kz)» σύμφωνα με το advisory που δημοσιεύθηκε από την Fidelis Cybersecurity.

Ο μέγιστος αριθμός μολύνσεων βρίσκεται στην Ινδία, την Ινδονησία, την Τουρκία και το Βιετνάμ. Η πιό πρόσφατη έκδοση του Ρushdο botnet χρησιμοποιείται από τους cyber εγκληματίες για να διαδώσουν μερικά strain του malware, συμπεριλαμβανομένων των Fareit data stealer, Cutwail spam malware και των online banking menaces, όπως είναι το Dyre και το Zeus.

Προκειμένου να μετριάσει την μόλυνση, η Fidelis παρείχε ένα set of Yara rules που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους network administrators για να εμποδίσουν τους bot agents να επικοινωνήσουν με τους C&C servers.

Πηγή: SecNews

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις