Πριν από ένα χρόνο περίπου δημοσιεύθηκε το κλείσιμο της υπηρεσίας κρυπτογραφημένου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Lavabit, και την ανακοίνωση μιας νέας, της Lavaboom. Η εν λόγω εταιρεία έκλεισε κάτω από τις πιέσεις της NSA να παραδώσει τα κλειδιά κρυπτογράφησης.

Για την ιστορία, η Lavabit, ήταν μια ασφαλής υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υποτίθεται ότι χρησιμοποιούσε ο Edward Snowden. Μετά το κλείσιμο της υπήρξαν δημοσιεύσεις που ήθελαν την συνεργασία της με την Silent Circle, για την δημιουργία μιας νέας ασφαλής υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η LaνaΒοοm κρυπτογραφεί τα δεδομένα του χρήστη στην πλευρά του πελάτη και στέλνει κρυπτογραφημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από προεπιλογή.

Η ανάπτυξη της LaνaΒοοm άρχισε το 2013 και οι δοκιμές ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2014. Κατά τις δοκιμές οι developers διαπίστωσαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την κρυπτογράφηση και έτσι εγραψαν όλο τον κώδικα της LaνaΒοοm από το μηδέν.

Τα καλά νέα είναι ότι το επίσημο Beta testing του LaνaΒοοm ξεκίνησε και ότι η εταιρεία φαίνεται να άρχισε να διανέμει νέα e-mails με προσκλήσεις.

Ας δούμε όμως τι προσφέρει η νέα υπηρεσία.

Καταρχήν είναι μια νέα εταιρεία που έχει σαν βάση τη Γερμανία και όπως αναφέρει έχει σαν στόχο να διαθέσει μια ασφαλή υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε αντίθεση με την Lavabit, που ήταν μια υπηρεσία επί πληρωμή, η LaνaΒοοm προσφέρει δωρεάν ένα γραμματοκιβώτιο 1GB (προς το παρόν), προστατευμένο με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η υπηρεσία είναι ακόμα σε μορφή beta, κάτι που σημαίνει ότι μελλοντικά ίσως δούμε πράγματα να αλλάζουν, όπως για παράδειγμα παροχή επιπλέον χώρου αποθήκευσης για όσους το επιθυμούν, επί πληρωμή φυσικά.


Πηγή: SecNews

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις