Μία νέα εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, η Next Thing, επιδιώκει να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα από δωρεές προκειμένου να τελειοποιήσει και να διαθέσει σύντομα στην αγορά έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή μινιατούρα, το κόστος του οποίου δεν θα ξεπερνά τα 9 ευρώ.

Σύμφωνα με το BBC, η εταιρεία ευελπιστεί ότι το micro-PC με την ονομασία Chip θα είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στο επόμενο έτος.

Το μυστικό πίσω από την απίστευτα χαμηλή τιμή του Chip αφορά τόσο το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας, όσο και το κόστος των εξαρτημάτων. Προκειμένου να μειώσει την τιμή της συσκευής, η εταιρεία επέλεξε έναν επεξεργαστή βασιζόμενο στην αρχιτεκτονική ARM από την εταιρεία Allwinner, η οποία κατασκευάζει χαμηλού κόστους τσιπς για smartphones και tablets.

Συγκεκριμένα, ο Chip θα ενσωματώνει επεξεργαστή Allwinner R8 Cortex A8 στο 1GHz με Mali-400 γραφικά, 512MB μνήμη RAM και 4GB εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο. Επίσης, θα περιλαμβάνει ασύρματες τεχνολογίες 802.11b/g/n Wi-Fi και Bluetooth 4.0.

Για να κρατήσει χαμηλό το κόστος του Chip, η εταιρεία δεν συμπεριέλαβε ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία θα ήταν αναμενόμενο να υπήρχαν σε μία τέτοια συσκευή. Διαθέτει μόνο μία θύρα USB, μία θύρα microUSB για την τροφοδοσία και υποστήριξη για αισθητήρα κάμερας. Η συσκευή είναι εξοπλισμένη με μία σύνδεση composite για αναπαραγωγή βίντεο, ωστόσο είναι διαθέσιμοι αντάπτορες για HDMI και VGA.

Η Next Thing σκοπεύει επίσης να διαθέσει μία φορητή έκδοση του Chip, το Pocket Chip, το κόστος του οποίου αναμένεται να φτάνει περίπου τα 44 ευρώ. Το gadget αυτό θα περιλαμβάνει οθόνη αφής 4,3 ιντσών ανάλυσης 470×2723, πληκτρολόγιο και μπαταρία 3.000 mAH.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ