Έως και το 90% των ηλεκτρονικών αποβλήτων του κόσμου είτε καταλήγουν στα σκουπίδια είτε συλλέγονται παράνομα με σκοπό την επαναχρησιμοποίησή τους, αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιοποίησε το Πρόγραμμα για το Περιβάλλον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

Η αξία των ηλεκτρονικών αγαθών, όπως ηλεκτρονικές συσκευές και φορητοί υπολογιστές, που καταλήγουν στα σκουπίδια φτάνει τα 16,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ δημιουργούνται 41 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων. Όπως προβλέπεται στην έκθεση, έως το 2017 ο αριθμός αυτός θα φτάσει τους 50 εκατομμύρια τόνους, με κάθε τόνο να αξίζει 438 ευρώ.

«Γινόμαστε μάρτυρες σε έναν άνευ προηγουμένου όγκου ηλεκτρονικών αποβλήτων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αχίμ Στάινερ. «Δεν πρόκειται μόνο για έναν μεγάλο όγκο μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων που συσσωρεύεται, αλλά και για μια αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, λόγω των επικίνδυνων στοιχείων που περιέχουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική αποτελούν τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρονικών αποβλήτων, ωστόσο στον ίδιο δρόμο οδεύει και η Ασία. Η εξαγωγή επικίνδυνων αποβλήτων από το εσωτερικό της ΕΕ σε χώρες του εξωτερικού απαγορεύεται διά νόμου, ωστόσο παρανόμως συχνά αυτά μετονομάζονται σε «μεταχειρισμένα αγαθά» και αποστέλλονται σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ένα μείγμα μεγάλης και μικρής κλίμακας λαθρεμπορίου λαμβάνει χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερα δημοφιλείς επιλογές αποτελούν οι θαλάσσιες μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων καθώς και η δρομολόγηση αποβλήτων μέσω μεγάλων παράνομων κόμβων στη νότια Ασία. Ο τελικός προορισμός των αποβλήτων ποικίλει, κυρίως ανάμεσα σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Το UNEP εκτιμά ότι η καταλληλότερη λύση για αυτό το πρόβλημα έγκειται στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ των εθνών και στην ενίσχυση των διεθνών κανονισμών και της εφαρμογής αυτών. Καινοτόμες λύσεις για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αποβλήτων, πιθανόν συμβάλλουν επίσης στη συρρίκνωση του προβλήματος, αναφέρεται στην έκθεση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις