Τα εθνικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών μετασχηματίζονται σε ενιαία δίκτυα μεταφοράς δεδομένων, δηλαδή κινητή, σταθερή, διαδίκτυο και broadcasting συγκλίνουν σε κοινές υποδομές με την ευρύτερη έννοια.

Τα δίκτυα συνεπώς, μετατρέπονται από εθνικές υποδομές σε περιφερειακές ή ευρωπαϊκές και οι υπηρεσίες δίνονται σε λογισμικό πάνω σε υποδομές cloud, ανέφερε πριν λίγες ημέρες ο Γιώργος Στεφανόπουλος, γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Στην Ελλάδα, τα δεδομένα πλέον αποτελούν την ευκαιρία, για έσοδα. Αυτό όμως προϋποθέτει δίκτυα. Τα οφέλη στην οικονομία από την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών και υπηρεσιών του κλάδου εστιάζονται στη βελτίωση της παροχής επιχειρηματικών υπηρεσιών, στην υψηλότερη παραγωγικότητα εργασίας και στην προστιθέμενη αξία από την πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κινητού.


Οι δυνατότητες αυτές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους δείκτες οικονομικής ανάπτυξης, καθώς:

– 10% αύξηση της διείσδυσης της κινητής τηλεφωνίας μεταφράζεται σε 0,6% αύξηση του ΑΕΠ.

-·10% αύξηση της διείσδυσης των ευρυζωνικών δικτύων οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2%.

– Διπλασιασμός της χρήσης δεδομένων οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%.

Εκτιμάται ότι αν η Ελλάδα συγκλίνει με την Ευρώπη στη διείσδυση της χρήσης δεδομένων, η επίδραση στο ΑΕΠ θα ανέλθει στο +1,9% έως το 2019, ενώ θα αυξηθούν και τα δημόσια έσοδα. Η πραγμάτωση των ωφελειών αυτών προϋποθέτει όμως την άρση των στρεβλώσεων και αγκυλώσεων του ρυθμιστικού πλαισίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις