Η τρίλιζα, το τένις και ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι, είναι τα τρία ηλεκτρονικά παιχνίδια για τυφλά παιδιά, που υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου LEAP (Listen-Learn-Play).

Το έργο αναπτύσσει μια σειρά ηλεκτρονικών ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών παιχνιδιών για μερικώς βλέποντα και τυφλά παιδιά. Πρόκειται για μια συνεργασία της SciFY, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και του CafeBabel.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, αν λάβει κανείς υπόψη του και τα στοιχεία της SciFY, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των μερικώς βλεπόντων και τυφλών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περίπου 12 εκατομμύρια και υπάρχουν περίπου 19 εκατομμύρια παιδιά με προβλήματα όρασης στον κόσμο.

Ο κώδικας και τα παιχνίδια που θα αναπτυχθούν, θα διατεθούν ως ανοιχτό λογισμικό, ελεύθερα και δωρεάν, ώστε να είναι δυνατή η αξιοποίησή τους και η εξέλιξή τους από οποιονδήποτε.

Αξιοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία των ακουστικών διεπαφών, το έργο αυτό φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των ανθρώπων με προβλήματα όρασης και, κυρίως, των παιδιών. Σκοπό έχει να ανοίξει τα σύνορα των παιχνιδιών με καινοτόμες, ακουστικές διεπαφές, να ενισχύσει την εκπαίδευση αξιοποιώντας ως εργαλείο τα παιχνίδια αυτά, και να αναδείξει τις ιδιαίτερες δεξιότητες των τυφλών.

Το project LEAP – (LISTEN-LEARN-PLAY) – είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας σειράς ψυχαγωγικών και σοβαρών εκπαιδευτικών παιχνιδιών για τυφλά παιδιά, αλλά όχι μόνο γι’ αυτά. Και τα τρία παιχνίδια που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του LEAP, είναι εφαρμογές για επιτραπέζιους υπολογιστές ή και φορητές συσκευές και το κοινό χαρακτηριστικό τους, είναι η ηχητική επικοινωνία ανθρώπου-μηχανής (ακουστική διεπαφή χρήστη-auditive interface).

Το LEAP απευθύνεται σε τυφλά παιδιά, (αλλά μπορεί ευχάριστα να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε – χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας ή και από βλέποντες -), στους οικείους, σε όσους φροντίζουν τα τυφλά παιδιά, σε σχολεία ειδικής αγωγής, σε θεσμικούς φορείς και οργανισμούς που ασχολούνται με την τυφλότητα, σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε σχετικούς τομείς (υποστηρικτικές τεχνολογίες, ειδική αγωγή, ηλεκτρονικά παιχνίδια, φορητές συσκευές), αλλά και σε όλους όσοι θα εύρισκαν ενδιαφέρουσα τη χρήση του.

Το LEAP στοχεύει στην εισαγωγή και την εξοικείωση των τυφλών παιδιών με ακουστικά interfaces και την επικοινωνία με τον υπολογιστή με τη βοήθειά τους, στην ψυχαγωγία τους με τρόπο ταιριαστό με τις ανάγκες τους, στην πνευματική και σωματική τους εξάσκηση, στη βελτίωση της αίσθησης του χώρου και του προσανατολισμού, στην ανάδειξη των «κρυμμένων» δεξιοτήτων τους και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους, στη διευκόλυνση της καλλιέργειας κοινωνικών σχέσεων και της αποδοχής από το περιβάλλον τους, καθώς και στην αύξηση της δυνατότητάς τους να αντιληφθούν με ουσιαστικό τρόπο ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευσή τους σε πολλά γνωστικά πεδία.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε Όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού χρηματοδοτικού μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής επιχορήγησης του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη, ενώ στόχος του είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι η SciFY είναι ο συντονιστής του έργου και θα υλοποιήσει τα πληροφορικά συστήματα, ενώ το τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου επωμίζεται το μεγαλύτερο μέρος της ουσιαστικής δουλειάς για το σχεδιασμό του ηχητικού περιβάλλοντος, καθώς και το σχεδιασμό και την υλοποίηση των ακουστικών διεπαφών.

Το CafeBabel, από την πλευρά του, ξεκίνησε, αναλαμβάνοντας το επικοινωνιακό μέρος του έργου και τις επαφές με τη σχετική κοινότητα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις