H κατηγορία των πολυτελών αυτοκινήτων παρουσιάζει ανοδικές τάσεις και στην ελληνική αγορά. Η BMW εκπροσωπεί το τμήμα της πολυτελούς κατηγορίας που έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό την οδηγοκεντρική προσέγγιση. Η νέα πρόταση της γερμανικής μάρκας είναι η δεύτερη γενιά του μοντέλου Χ1.
Κατά την διάρκεια της παρουσίασης στην Ελλάδα, υπήρχε δυνατότητα δοκιμής του πολυτελούς μοντέλου. Το πρώτο στοιχείο που κάνει εντύπωση στον οδηγό είναι η στιβαρότητα της κατασκευής και η λιτή διακόσμηση. Στο δρόμο διαπιστώθηκε ότι το νέο πλαίσιο, οι αναβαθμισμένες αναρτήσεις και οι νέες ρυθμίσεις του συστήματος διεύθυνσης συμβάλουν στην επίτευξη υψηλών οδηγικών χαρακτηριστικών. Η δεύτερη γενιά σε σχέση με την απερχόμενη παρουσιάζει μικρότερες κλίσεις στις στροφές. Βελτιωμένη είναι και η ποιότητα κύλισης. Πλέον το ταξίδι είναι πιο άνετο και ο θόρυβος στο σαλόνι από τον κινητήρα και την κύλιση, έχει περιορισθεί αισθητά.
Όσον αφορά τα μηχανικά μέρη, αρχικά η νέα BMW X1 εξοπλίζεται μόνο με κινητήρες 2.000 κ.εκ. Η παλέτα περιλαμβάνει δυο σύνολα βενζίνης και τρία ντίζελ. Ειδικότερα, στις βενζινοκίνητες μονάδες η ισχύς είναι 192 είτε 231 ίπποι. Στα ντίζελ υπάρχουν οι εξής επιλογές όσον αφορά την απόδοση 150, 190 είτε 231 ίπποι.
Στη πρώτη δοκιμή με την τετρακίνητη έκδοση xDrive 20i, στη διαδρομή από την Βυτίνα προς την Αθήνα, διαπιστώθηκε ότι ο ισχυρός κινητήρας 2.000 κ.εκ. ισχύος 192 ίππων ταιριάζει στη φιλοσοφία του γερμανικού αυτοκινήτου. Χωρίς πίεση αποδίδει την ισχύ και την ροπή, εξασφαλίζοντας υψηλές ταχύτητες και καλές επιδόσεις.
Η γερμανική πρόταση διαθέτει πλούσιο τεχνολογικό εξοπλισμό (ανάλογα με την έκδοση). Για πρώτη φορά στην BMW X1, διατίθεται το Head-Up Display, το οποίο προβάλλει πληροφορίες που αφορούν τον οδηγό απευθείας στο παρμπρίζ. Επίσης, κατόπιν παραγγελίας φέρει Driving Assistant Plus του συστήματος Active Cruise Control με λειτουργία Stop & Go, Lane Departure Warning, Traffic Jam Assistant, Collision Warning και Pedestrian Warning με City Braking.
Το νέο μοντέλο έχει αυξημένο ύψος συγκριτικά με τον προκάτοχό του, κατά 53 χιλ. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι η αύξηση των χώρων για επιβάτες και αποσκευές. Ο χώρος των γονάτων πίσω έχει αυξηθεί κατά 37 χιλ. στη στάνταρ έκδοση και μέχρι 66 χιλ. με το προαιρετικά ρυθμιζόμενο πίσω κάθισμα, ενώ ο χώρος αποσκευών έφτασε τα 505 λίτρα, είναι κατά 85 λίτρα μεγαλύτερος από αυτόν του προηγούμενου μοντέλου. Τα στάνταρ, διαιρούμενα 40:20:40 / αναδιπλούμενα πίσω καθίσματα, προαιρετικά έχουν ρύθμιση κλίσης πλάτης, ώστε ο χώρος αποσκευών να επεκταθεί στα 1.550 λίτρα. Το προαιρετικό κάθισμα συνοδηγού με αναδιπλούμενη πλάτη και ένα σύστημα πίσω καθισμάτων που μετακινείται εμπρός/πίσω κατά 13 εκατ. προσφέρουν πρόσθετη ευελιξία. Τα υπερυψωμένα καθίσματα (+36 χιλ. μπροστά, +64 χιλ. πίσω) βελτιστοποιούν την ορατότητα των επιβατών.
Ο στάνταρ εξοπλισμός περιλαμβάνει A/C, ηχοσύστημα με θύρες USB και AUX- in, και το λειτουργικό σύστημα iDrive με οθόνη 6.5-ιντσών στο ταμπλό. Τα πακέτα Advantage, Sport Line, xLine και M Sport που διατίθενται εναλλακτικά αντί της στάνταρ έκδοσης. Ο τιμοκατάλογος ξεκινά από τα 32.500 ευρώ με απόσυρση, έκδοση sDrive 18d 2.000 κ.εκ. 150 ίππων. Οι εκδόσεις με τετρακίνηση, ξεκινούν από τα 36.050 ευρώ(xDrive 20i).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις