Άλλος ένας επιφανής επιστήμονας, μετά τον βρετανό βιολόγο και νομπελίστα Τιμ Χαντ, οδηγήθηκε σε παραίτηση από τη θέση του στο πανεπιστήμιο λόγω κατηγοριών σε βάρος του για κατ’ επανάληψη (-)ουαλική παρενόχληση φοιτητριών και γυναικών συνεργατών του.

Πρόκειται για τον Τζιόφρι Μάρσι, καθηγητή του Τμήματος Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, έναν από τους κορυφαίους στον κόσμο επιστήμονες εξειδικευμένους στην ανακάλυψη πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος (εξ ου και ο όρος «κυνηγός εξωπλανητών»).

Προηγήθηκε έρευνα έξι μηνών από επιτροπή του πανεπιστημίου, ενώ πρόσφατα οι συνάδελφοί του στο Τμήμα Αστρονομίας με επιστολή τους ζήτησαν από τη διοίκηση να μην απαλλαγεί από τις κατηγορίες – κάτι που τελικά δεν συνέβη. Τα περιστατικά για τα οποία κατηγορείται, ξεκινάνε από το 2001 και φθάνουν έως το 2010, σύμφωνα με το “Science” και το “Nature“.

Ο ίδιος απολογήθηκε για τη συμπεριφορά του, αλλά το πανεπιστήμιο δεχόταν μεγάλη πίεση να τον απολύσει. Αντί όμως να συμβεί αυτό, ο Μάρσι, που ήταν καθηγητής στο Μπέρκλεϊ από το 1999, προτίμησε να υποβάλει πρώτος την παραίτησή του.

Μία από τις πρώην φοιτήτριές του δήλωσε ότι ο Μάρσι της μιλούσε συχνά για τις προηγούμενες (-)ουαλικές εμπειρίες του και είχε επιχειρήσει να της κάνει μασάζ στο λαιμό.

«Αν και δεν συμφωνώ με όλα τα σε βάρος μου παράπονα, είναι σαφές ότι οι ενέργειές μου έκαναν μερικές γυναίκες να νιώσουν άσχημα και γι’ αυτό ειλικρινά ζητώ συγνώμη. Έχω δουλέψει σκληρά για να αλλάξω», δήλωσε ο αμερικανός αστρονόμος από την πλευρά του, αλλά μάλλον δεν ήταν αρκετά πειστικός.

Ο Μάρσι αναγκάσθηκε να παραιτηθεί και από το Πρόγραμμα ‘Breakthrough Listen’, μια πρωτοβουλία, χρηματοδοτούμενη με 100 εκατ. δολάρια, για την ανακάλυψη νοήμονος εξωγήινης ζωής στο σύμπαν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις