Η οικογένεια των αυτοκινήτων που καταναλώνουν υδρογόνο απέκτησε ένα νέο μέλος. Δίπλα στο Toyota Mirai, μετά την επίσημη πανευρωπαϊκή παρουσίαση του αυτοκινήτου στη Γερμανία, τοποθετήθηκε το Honda Clarity Fuel Cell.
O εκπρόσωπος της Honda στην κατηγορία των υδρογονοκίνητων οχημάτων κυψελών καυσίμου έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκυο 2015.
Το Clarity Fuel Cell, είναι το νέο υδρογονοκίνητο όχημα κυψελών καυσίμου της Honda. Η συστοιχία κυψελών καυσίμου και το σύστημα κίνησης βρίσκονται κάτω από το καπό του. Η ενσωμάτωση της νέας σχεδιαστικής φιλοσοφίας της μάρκας, είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί άνετος χώρος για τους επιβάτες.
Το μέγεθος της συστοιχίας κυψελών καυσίμου και του συστήματος παραγωγής ενέργειας έχει μειωθεί κατά 33% συγκριτικά με το προηγούμενο υδρογονοκίνητο της Honda, το FCX Clarity. Η εξέλιξη ενός συμπαγούς συστήματος κίνησης κυψελών καυσίμου για χρήση, σε μία πλήρη γκάμα οχημάτων, θα βοηθήσει στην ευρεία διάδοση των οχημάτων κυψελών καυσίμου.
Η συστοιχία κυψελών καυσίμου –αν και πιο συμπαγής- παράγει υψηλότερη ισχύ με μέγιστη απόδοση κυψελών καυσίμου πάνω από 100 kW και πυκνότητα ισχύος 3,1 kW/L. Η συστοιχία κυψελών καυσίμου έχει την δυνατότητα να ενώνει το υδρογόνο που υπάρχει στο ρεζερβουάρ με το οξυγόνο από την ατμόσφαιρα. Η χημική ένωση παράγει ηλεκτρισμό ο οποίος διοχετεύεται στις μπαταρίες και καθαρό νερό το οποίο αποβάλλεται.
Αξιοποιώντας την υψηλή απόδοση της κυψέλης καυσίμου και την υποστήριξη της μπαταρίας ιόντων λιθίου, ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει ισχύος 177 ίππων, προσφέρει υψηλή επιτάχυνση. Επίσης ανακοινώθηκε ότι επιταχύνει ομαλά από στάση μέχρι την τελική ταχύτητα.
Το Honda πετυχαίνει την καλύτερη στην κατηγορία αυτονομία, διανύοντας με ένα γεμάτο ρεζερβουάρ με υδρογόνο πάνω από 700 χλμ. Ο χρόνος ανεφοδιασμού είναι περίπου 3 λεπτά.
Το Clarity Fuel Cell θα κυκλοφορήσει στην ιαπωνική αγορά από τις αρχές του 2016. Περισσότερες πληροφορίες για την παρουσία του στην Ευρώπη θα ανακοινωθούν το 2016.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σπύρος Ρέκκας
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις