Σε κυνήγι για τη σύλληψη μεγάλης ομάδας “εγκληματιών” του διαδικτύου έχουν αποδοθεί τον τελευταίο μήνα η Europol και η Eurojust. Το λογισμικό DroidJack έχει ως στόχο τα κινητά τηλέφωνα και επιτρέπει στους επιτήδειους να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε συσκευές με λειτουργικό Android.

Ειδικότερα, είναι εφικτή η υποκλοπή δεδομένων επικοινωνίας, η καταγραφή
συνομιλιών ή ακόμα και ο εξ αποστάσεως έλεγχος της κάμερας του κινητού
τηλεφώνου.

Επιχείρηση σύλληψης

Στα τέλη Οκτωβρίου, με τη συνδρομή των Αρχών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ελβετίας και των ΗΠΑ, συνελήφθησαν άτομα που χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο λογισμικό.

Βέβαια, δεν συνελήφθησαν οι «εγκέφαλοι» του λογισμικού.

Το DroidJack εμπίπτει στην κατηγορία των Remote Access Trojans (RATs) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μολύνει συσκευές με Android.

Το παράνομο λογισμικό μπορεί να το αποκτήσει ο καθένας.

Το DrοidJack, όπως αναφέρει το secnews, είναι ουσιαστικά ένα από τα πιο πρόσφατα Android RATs που εμφανίστηκαν στην αγορά και το χαμηλό του κόστος, σε συνδυασμό με την εύχρηστη γραφική διεπαφή χρήστη, επιτρέπει την αξιοποίησή του, ακόμη και από μη-τεχνικούς χρήστες.

Η τιμή του αυτήν την περίοδο κυμαίνεται στα 190 δολάρια. Μια πρόσφατη έρευνα που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες έδειξε ότι το DrοidJack είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα Android RATs στην αγορά, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ελλάδα

Πληθαίνουν οι καταγγελίες και στην Ελλάδα για κακόβουλα λογισμικά.

Όσον αφορά το DroidJack, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. τονίζουν πως «θα μπορούσε να το αποκτήσει ο οποιοσδήποτε και να το χρησιμοποιήσει προκειμένου να βλάψει ή να αποκτήσει δεδομένα από άλλες συσκευές».

Παράλληλα, επισημαίνουν πως «δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς πως αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας ήδη γίνεται χρήση με στόχο συγκεκριμένα πρόσωπα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις