Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσες ακριβώς θερμίδες και υδατάνθρακες βρίσκονται στο πιάτο σας; Ένα νέο gadget σας υπόσχεται να αποκαλύψει την θρεπτική αξία του γεύματός σας, σαρώνοντας τη χημική του σύνθεση.

Η DietSensor, μια γαλλική startup εταιρεία, λάνσαρε στο 2016 International Consumer Electronics Show έναν μοριακό αισθητήρα σε μέγεθος τσέπης, που συνδέεται με Bluetooth και ονομάζεται SCiO. Χρησιμοποιεί υπέρυθρη φασματοσκοπία (ανάλυση του πώς τα μόρια αλληλεπιδρούν με το φως) για να προσδιορίσει την χημική σύνθεση των τροφίμων και των ποτών. Το SCiO μπορεί να αναλύσει ουσίες με βάση τον τρόπο με τον οποίο τα μόριά τους αλληλεπιδρούν με το φως.

Ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένα φανταστικό εργαλείο για όσους κάνουν δίαιτα, το SCiO στοχεύει κυρίως στο να βοηθήσει τα άτομα με παθήσεις, όπως ο διαβήτης ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα παρακολουθώντας εντατικά τη διατροφή τους.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσες ακριβώς θερμίδες και υδατάνθρακες βρίσκονται στο πιάτο σας; Ένα νέο gadget σας υπόσχεται να αποκαλύψει την θρεπτική αξία του γεύματός σας, σαρώνοντας τη χημική του σύνθεση.

Σε ένα demo για το Mashable, ο σαρωτής SCiO τοποθετείται πάνω από ένα κομμάτι τυρί. Μετά από το πάτημα ενός κουμπιού, το αντίστοιχο app αποκάλυψε την θρεπτική του αξία: την περιεκτικότητά του σε λίπος, υδατάνθρακες και σχετικές συμβουλές – για παράδειγμα ότι δεν θα πρέπει κανείς να υπερβεί τα 54 γραμμάρια αυτού του τύπου προϊόντος σε μια δεδομένη χρονική περίοδο. Με βάση τα δεδομένα που προστέθηκαν στο προφίλ υγείας παρουσιάστηκε και ένα διάγραμμα προόδου της ημερήσιας πρόσληψης τροφής.

Οι ιδρυτές Remy και Astrid Bonnasse σκέφτηκαν αυτή την ιδέα το 2014, όταν η 9-χρονη κόρη τους διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1, ο οποίος απαιτούσε την παρακολούθηση της πρόσληψης υδατανθράκων από κάθε γεύμα και μέτρηση της ινσουλίνης.

Τελικά, το ζευγάρι ανέπτυξε μια εφαρμογή για την καθοδήγηση της διατροφής και συνοδευτικά gadget που χρησιμοποιούν την επιστήμη για την αυτοματοποίηση της διαδικασίας. Η ιδέα χρησιμοποιεί φασματοσκοπία, η οποία τονίζει πως τα μόρια των τροφίμων στα τρόφιμα να δονούνται με ένα μοναδικό τρόπο όταν αλληλεπιδρούν με το φως. Ενώ αυτή η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί στα επιστημονικά εργαστήρια και πριν, η DietSensor φέρνει σε ένα τέτοιο εργαλείο στους καταναλωτές για πρώτη φορά, αναφέρει η εν λόγω εταιρεία.

Παρά το γεγονός ότι ο σαρωτής διαβάζει μόνο ομοιογενή τρόφιμα (όπως το τυρί, τα κράκερ, το ψωμί) και δεν θα είναι σε θέση να καταλάβει όλα τα συστατικά σε ένα σάντουιτς, η εφαρμογή σάς επιτρέπει να εισαγάγετε πιο πολύπλοκα γεύματα χειροκίνητα.

Λειτουργεί και για το σπιτικό φαγητό, οπότε αν θέλετε ένα κομμάτι κέικ θα είστε σε θέση να ανιχνεύσετε τη θρεπτικότητά του πρώτα.

Ο σαρωτής SCiO είναι διαθέσιμος για $249, ενώ η εφαρμογή είναι δωρεάν για κατέβασμα, αλλά απαιτείται μια μηνιαία αμοιβή των $10.

Πηγή: SecNews

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις