Η νέα τάση στην Ευρώπη που θέλει την αύξηση του μεριδίου που κατέχουν στην αγορά οι βενζινοκινητήρες μικρού κυβισμού αλλάζει τις ισορροπίες. Οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, αλλάζουν στρατηγική για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Μειώνουν τις δαπάνες για την εξέλιξη των μονάδων που καταναλώνουν ντίζελ και επενδύουν στην ανάπτυξη μοτέρ βενζίνης. Οι νέες μονάδες παραγωγής ισχύος που καταναλώνουν βενζίνη έχουν δυο κοινά χαρακτηριστικά, στην πλειονότητα τους είναι τρικύλινδροι και μικρού κυβισμού.

Σχετικά με την απόδοση τους, δεν υπάρχει καμία ανησυχία γιατί η νέα τεχνολογία εξασφαλίζει υψηλά ποσά ισχύος ακόμη και από μονάδες 1.000 κ.εκ. Η νέα προσθήκη στην οικογένεια των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων είναι το ανανεωμένο Opel Mokka Χ το οποίο πλέον εξοπλίζεται με νέο μοτέρ 1.400 κ.εκ.

Η νέα γενιά του κινητήρα 1.400 κ.εκ. Direct Injection Turbo αποδίδει 152 ίππους. Συνδυάζεται με εξάρι αυτόματο κιβώτιο, Start/Stop και προσαρμοζόμενο σύστημα τετρακίνησης AWD. Η μέση εργοστασιακή κατανάλωση είναι 6,6 λίτρα/100χλμ και οι εκπομπές CO2 154 γραμ./χλμ.

Η τεχνολογία τετρακίνησης με ηλεκτρομαγνητικό, πολύδισκο συμπλέκτη αυξάνει την ικανότητα του αυτοκινήτου να κινείται σε δρόμους με περιορισμένη πρόσφυση(χιόνι, λάσπη κ.α.). Όταν το οδόστρωμα είναι στεγνό, η κίνηση μεταφέρεται αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς (εκτός εάν έχει επιλεγεί τετρακίνηση), οπότε η κατανάλωση παραμένει χαμηλή. Ανάλογα με τις οδικές συνθήκες, η κατανομή ροπής μεταβάλλεται συνεχώς από 100% στο μπροστινό άξονα σε στεγνό οδόστρωμα προς όφελος της κατανάλωσης μέχρι μάξιμουμ 50% στον εμπρός και πίσω άξονα, σε πολύ ολισθηρούς δρόμους.

Η καμπίνα είναι ανανεωμένη. Το νέο ταμπλό οργάνων, εμπνευσμένο από το νέο Astra, υιοθετεί οριζόντια διάταξη στοιχείων με κύριο χαρακτηριστικό την πρακτικότητα. Η κεντρική κονσόλα είναι ανασχεδιασμένη γύρω από τις οθόνες αφής 7 και 8 ιντσών. Επίσης ανάλογα με την έκδοση διαθέτει, προσαρμοζόμενους προβολείς LED, νέας γενιάς εμπρός κάμερας Opel Eye, νέο σύστημα infotainment με ενσωμάτωση smartphone και υπηρεσίες OnStar.

Το ανανεωμένο Mokka X είναι το πρώτο μοντέλο που λανσάρει το διακριτικό X στα μελλοντικά SUV και crossover της Opel. Η παγκόσμια πρεμιέρα του θα γίνει στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης (3 – 13 Μαρτίου). Οι πωλήσεις ξεκινούν το φθινόπωρο.