Ψάχνοντας απελπισμένοι για μια νέα ζωή, οι μετανάστες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη ακούν συχνά ψέματα και φημολογίες όπως υποσχέσεις ότι κάποιος θα τους συνοδέψει ενώ διασχίζουν κάποιο απαγορευμένο σύνορο ή προσφορές για σταθερή δουλειά που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Η καταπολέμηση τέτοιων ψεμάτων είναι ο στόχος ενός μη κερδοσκοπικού ιστότοπου που έχει αναλάβει να προσφέρει στο έργο της στήριξης των κυμάτων μεταναστών που ταξιδεύουν από τα Βαλκάνια στην Ευρώπη, αφήνοντας πίσω τους τις εμπόλεμες και φτωχές πατρίδες τους.

Ο ιστότοπος http://newsthatmoves.org στήθηκε από τον διεθνή οργανισμό ανάπτυξης ΜΜΕ Internews για να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση, ιδιαίτερα αυτή που χρησιμοποιείται από λαθρέμπορους για να ξεγελάσουν μετανάστες που είναι αποπροσανατολισμένοι ή συγχυσμένοι.

Παρότι αρκετές οργανώσεις βοήθειας και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες, ο ιδιαίτερος τρόπος προσέγγισης του Internews είναι να παρακολουθεί και επιβεβαιώνει φημολογίες άμεσα.

Οι αναληθείς φημολογίες συγκεντρώνονται από συζητήσεις με πρόσφυγες, διαδικτυακά ή μέσω κοινωνικών ιστότοπων, και κάθε εβδομάδα – από την αρχή αυτής της χρονιάς – αναρτάται ένα δελτίο το οποίο προσφέρεται στα αγγλικά, τα αραβικά, την περσική γλώσσα Φαρσί και τα ελληνικά. Κατά καιρούς, τα περιεχόμενα μαγνητοφωνούνται και μεταδίδονται μέσω μεγαφώνων σε καταυλισμούς προσφύγων ή στα λεωφορεία μεταφοράς των.

Μερικά από τα ψέματα που χρησιμοποιούν οι διακινητές είναι, “Θα σε αφήσω στην Αθήνα και όταν φτάσεις εκεί, θα είναι όλα δωρεάν. Δεν χρειάζεσαι χρήματα”, είπε η Άλισον Κάμπελ, εκπρόσωπος του Internews, στο Ρόιτερς χθες. “Τους έχουν πει ακόμα και ότι μπορούν να πάρουν ταξί από την Λέσβο στη Βόρεια Ελλάδα, παρότι η Λέσβος είναι νησί”, πρόσθεσε.

Ενώ οι πρόσφυγες βασίζονται συχνά σε συγγενείς που έχουν προηγηθεί στο μακρύ ταξίδι να τους καθοδηγήσουν, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης διαδίδουν λανθασμένες πληροφορίες με ταχύτητα αστραπής, είπε, “και οι άνθρωποι δεν ξέρουν ποιόν να πιστέψουν”.

Με την πολιτική σκηνή να αλλάζει συνέχεια, θα υπάρξει πολλή παραπληροφόρηση για τους μετανάστες, είπε ο Ρ. Ντάνιελ Κέλεμεν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιού Τζέρσεϊ, αναφερόμενος στη νέα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Η συμφωνία μπορεί να υποχρεώσει τους μετανάστες να καταφύγουν στις δικές τους ερμηνείες για το τί αλλάζει πραγματικά και τί όχι, και “θα δημιουργήσει πολλή φημολογία”, παρατήρησε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις