Η ομάδα MaGOS είναι η ελληνική νικήτρια ομάδα που πρώτευσε στον εθνικό διαγωνισμό ActInSpace και έλαβε το εισιτήριο και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον διεθνή τελικό στην Τουλούζη στις 29 Ιουνίου.

Το προϊόν που ανέπτυξε η MaGOS, είναι ένα «μαγνητικό χέρι» (wearable), το οποίο θα μπορεί να μεταφράζει τις προτάσεις ανθρώπων με προβλήματα ομιλίας που κάνουν χρήση της νοηματικής, με τη βοήθεια εφαρμογής «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου.

Ο πρώτος εθνικός επιχειρηματικός διαγωνισμός ActInSpace στην Ελλάδα, τον οποίο διοργάνωσε το si-Cluster στο α2-innohub, έγινε με τη συμμετοχή 12 ομάδων. Νέοι επιστήμονες, μηχανικοί, προγραμματιστές και νέοι επαγγελματίες δημιούργησαν καινοτόμες λύσεις και προϊόντα με τη χρήση διαστημικών δεδομένων, διεκδικώντας μια θέση στον διεθνή τελικό στην Τουλούζη.

Οι ομάδες που διακρίθηκαν -πλην της MaGOS- ήσαν οι Hermes, Drone2ship, Smart Weather Balloon, Orion και Uranus. Οι συμμετέχοντες υποστηρίχθηκαν από διακεκριμένους ‘μέντορες’ από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο και δημιούργησαν καινοτόμα προϊόντα και επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία παρουσίασαν σε ειδική επιτροπή.

Ανάμεσα στα προϊόντα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του ελληνικού ActInSpace με την αξιοποίηση των διαστημικών δεδομένων, είναι μια εφαρμογή για την απεικόνιση μηνυμάτων στον νυχτερινό ουρανό μέσω μικροσκοπικών δορυφόρων, μια εφαρμογή για τον εντοπισμό της θέσης ακριβείας μέσω κινητών τηλεφώνων για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων, η δημιουργία ενός αερο-οχήματος για την εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) για τη διάσωση ανθρώπων και την παροχή ιατρικής περίθαλψης σε απομακρυσμένες περιοχές, «έξυπνα μπαλόνια» για την μετάδοση μετεωρολογικών δεδομένων ακριβείας κ.ά.

Η νικήτρια ομάδα MaGos θα διαγωνιστεί στον παγκόσμιο τελικό του ActInSpace στην Τουλούζη – με χορηγία της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών- με έπαθλο μια πτήση σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας με το αεροσκάφος όπου εκπαιδεύονται οι αστροναύτες της Novespace. Επίσης θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενηθεί στη θερμοκοιτίδα του si-Cluster στο 2-innohub.

Τα μέλη της νικήτρια ομάδας MaGos, Γρηγόρης Αγριόπουλος και Γιώργος Προφητηλιώτης, μετά τη διάκρισή τους, δήλωσαν ότι «ο διαγωνισμός δεν θα είχε κανένα νόημα, αν δεν συνεχίσουμε την προσπάθεια να υλοποιήσουμε την ιδέα μας. Γι’ αυτό, σκοπεύουμε προσεχώς να συστήσουμε τη δική μας εταιρεία και με τη βοήθεια και τη συμβολή του Corallia και του si-Cluster, να προσπαθήσουμε για τον μεγάλο μας στόχο, που δεν είναι άλλος, από το να ανοίξουμε τα φτερά μας στον κόσμο της τεχνολογίας και της καινοτομίας».

To ΑctInSpace πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 26 πόλεις παγκοσμίως, με κεντρικούς διοργανωτές την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), τη Γαλλική Υπηρεσία Διαστήματος (CNES), και το ESA BIC Sud France και διεθνείς υποστηρικτές την Airbus Defence and Space, την Airfrance/KLM και τη Novespace.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις