Τρεις επιστήμονες των υπολογιστών παρουσίασαν την μεγαλύτερη απόδειξη στην ιστορία των μαθηματικών, η οποία -ούτε λίγο ούτε πολύ- καταλαμβάνει χώρο 200 terabytes, δηλαδή περίπου όσο χώρο πιάνουν όλα τα ψηφιοποιημένα κείμενα της τεράστιας Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Για να διευκολύνουν τα πράγματα (λέμε τώρα…), οι ερευνητές, δύο Αμερικανοί και ένας Βρετανός, παρουσίασαν επίσης μια συμπυκνωμένη εκδοχή της απόδειξής τους για το πρόβλημα (Boolean Pythagorean Triples), η οποία καταλαμβάνει χώρο «μόλις» 68 gigabyte. Εννοείται ότι κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να διαβάσει πλήρως ούτε αυτή τη…σύντομη απόδειξη.

Το προηγούμενο ρεκόρ, σύμφωνα με το “Nature”, θεωρείται ότι κατείχε μια μαθηματική απόδειξη που είχε δημοσιευθεί το 2014 και «έπιανε» μόνο 13 gigabyte.

Όλες αυτές οι αποδείξεις δεν προέρχονται από ανθρώπους, αλλά αποτελούν έργο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Συνεπώς μόνο άλλοι υπολογιστές θα μπορούσαν να τις διαβάσουν στην ολότητά τους. Όσο κι αν μαθηματικοί έχουν πια συνηθίσει σε αποδείξεις-γίγαντες, ο μαθηματικός Ρόναλντ Γρκάχαμ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο δήλωσε ότι «200 terabytes είναι κάτι απίστευτο».

Ενώ άλλοι συνάδελφοί του εμφανίζονται επιφυλακτικοί κατά πόσο τέτοιες αποδείξεις μπορούν πράγματι να θεωρηθούν μαθηματικά…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις