Οι γερμανικές αστυνομικές αρχές πραγματοποίησαν πρόσφατα μια σειρά επιδρομών που στόχο είχαν άτομα τα οποία θεωρούνταν ύποπτα για ανάρτηση περιεχόμενου μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι συντονισμένες επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σε 60 διευθύνσεις, ενώ ήταν η πρώτη φορά οι αρχές ενήργησαν κατά αυτόν τον τρόπο για ένα τέτοιο ζήτημα. Στόχος αυτής της επιχείρησης ήταν η αντιμετώπιση αυτού που η γερμανική αστυνομία χαρακτήρισε «σημαντική αύξηση του λεκτικού ριζοσπαστισμού».

Τέτοιου είδους αδικήματα περιλαμβάνουν «εξύμνηση του ναζισμού και ξενοφοβικό, αντισημιτικό και ακροδεξιό εξτρεμισμό», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία.

«Η επιχείρηση καθιστά σαφές ότι οι αστυνομικές αρχές των ομοσπονδιακών και πολιτειακών κυβερνήσεων δρουν αποφασιστικά εναντίον του μίσους και της υποκίνησής του στο Διαδίκτυο», δήλωσε ο Χόλγκερ Μουνκ, πρόεδρος της ομοσπονδιακής αστυνομικής αρχής της Γερμανίας.

Είπε επίσης ότι τα πολιτικά υποκινούμενα εγκλήματα μίσους στο Διαδίκτυο έχουν αυξηθεί σημαντικά, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, επικαλούμενη δηλώσεις του Μουνκ.

«Επιθέσεις σε καταφύγια προσφύγων είναι συχνά το αποτέλεσμα ριζοσπαστικών αντιλήψεων που ξεκινούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σε 14 γερμανικές επαρχίες με τη συμμετοχή 25 αστυνομικών τμημάτων.

Η υποκίνηση φυλετικού μίσους αποτελεί έγκλημα βάσει του γερμανικού δικαίου και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη φυλάκιση ενός ατόμου για έως και 5 έτη, σε περίπτωση υποκίνησης «ρητορικής μίσους κατά οποιασδήποτε εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας».