Λέγεται ότι το (-) είναι το ισχυρότερο ναρκωτικό. Διεγείρει την ίδια εγκεφαλική περιοχή όπως οι αμφεταμίνες. Μία έκθεση αμερικανών επιστημόνων δείχνει ότι οι αρουραίοι που κάνουν καθημερινά (-) τείνουν να αναζητούν σε περιόδους …στέρησης πολύ εντονότερα αμφεταμίνες από ότι «παρθένοι» αρουραίοι.

Η ομάδα επιστημόνων της Λόρεν Μπελόουτ από το Πανεπιστήμιο του Μισισιπή στο Τζάκσον των ΗΠΑ ανακάλυψε τα αίτια του φαινομένου και δημοσίευσε τα αποτελέσματα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neuroscience.

Σύμφωνα με την αμερικανική επιστημονική ομάδα το (-) και οι αμφεταμίνες επιδρούν στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου, την tegmentalis ventralis. Τα νεύρα στην περιοχή αυτή παράγουν την ουσία ντοπαμίνη, γνωστή και ως «νευροδιαβιβαστής της ευτυχίας», η οποία ανήκει στο φυσικό σύστημα επιβράβευσης του εγκεφάλου.

Για τους επιστήμονες το (-) δεν είναι τίποτα άλλο από μια φυσική επιβράβευση. Διασφαλίζει ότι αισθανόμαστε όμορφα και ότι θέλουμε να επαναλάβουμε την (-)ουαλική πράξη. Οι ναρκωτικές ουσίες διεγείρουν και αυτές το σύστημα επιβράβευσης του εγκεφάλου και για το λόγο αυτό προκαλούν γρήγορα εξάρτηση.

Όπως σημειώνουν οι αμερικανοί επιστήμονες, όταν την (-)ουαλική εμπειρία διαδέχεται μια περίοδος στέρησης, τότε αυξάνεται η επιβράβευση των αμφεταμινών στους αρσενικούς αρουραίους. Με άλλα λόγια, το καθημερινό (-) επηρεάζει τον εγκέφαλο των αρουραίων και τους κάνει πιο ευάλωτους σε ναρκωτικές ουσίες.

Οι αρουραίοι με έντονη (-)ουαλική δραστηριότητα πέφτουν σε καθεστώς εξάρτησης ευκολότερα και με πολύ μικρότερες δόσεις από ότι αρουραίοι του πειράματος που δεν είχαν (-)ουαλική επαφή.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «μεγαλύτερη ευαισθησία», μιας και οι ναρκωτικές ουσίες έχουν σε αυτά τα τετράποδα μεγαλύτερη επίδραση. Στα πειράματα στο Πανεπιστήμιο του Τζάκσον αρκούσαν πέντε συνεχόμενες μέρες (-) και επτά μέρες «διαλείμματος» για να παρατηρηθούν αλλαγές στον εγκέφαλο.

Ισχύει και το αντίθετο

Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι άνθρωποι, εξαρτημένοι από χημικές ναρκωτικές ουσίες, όπως η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη (Chrystal Meth), έχουν (-)ουαλικές επαφές χωρίς προφυλακτικό, λόγω της απώλειας ελέγχου. Ο λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι η μεθαμφεταμίνη επιδρά στον εγκέφαλο παρόμοια με το (-).

Την ίδια στιγμή παλαιότερα πειράματα με ζώα δείχνουν ότι η σταθερή χρήση μεθαμφεταμίνης οδηγεί σε έντονη αναζήτηση (-)ουαλικής επαφής όταν περάσει η επίδραση της ναρκωτικής ουσίας. Για τα ζώα το (-) λειτουργεί επομένως και ως εναλλακτικό ναρκωτικό.

Ας σημειωθεί ότι οι επιστήμονες παρατήρησαν αυτή την σχέση μόνο όταν το (-) λάμβανε χώρα ταυτόχρονα με την «χορήγηση» ναρκωτικών.

Στις μεγάλες δόσεις κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης οι αρουραίοι δεν είχαν καμία όρεξη για (-).

Πηγή: DW, Μπριγίκιτε Όστερατ / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις