Την προηγούμενη εβδομάδα, το Spotify αναχαίτισε μια εκστρατεία για μία malvertising καμπάνια που επηρέαζε τους πελάτες της που ήταν εγγεγραμμένοι σαν δωρεάν συνδρομητές.

Συγκεκριμένα, τους βομβάρδιζε με ενοχλητικά αναδυόμενα παράθυρα που προσπαθούσαν να προωθήσουν κακόβουλο λογισμικό.

Τα πρώτα σημάδια ότι κάτι δεν πήγαινε καλά εμφανίστηκαν την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, όταν οι χρήστες παραπονέθηκαν στο Spοtify φόρουμ. Μια ημέρα αργότερα, μερικές αναφορές έκαναν την εμφάνισή τους και στο Twitter.

Οι χρήστες έλεγαν ότι η Spοtify client εφαρμογή απροσδόκητα άνοιγε τον browser σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση URL που έδειχνε ένα αναδυόμενο παράθυρο. Το αναδυόμενο παράθυρο προσπαθούσε να δελεάσει τους χρήστες να κατεβάσουν ένα πακέτο λογισμικού που περιείχε malware.

Τα παράπονα ήρθαν από Linux, Mac και Windows χρήστες. Το θέμα παρουσιάστηκε μόνο για τους χρήστες του Δωρεάν Spοtify, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να ακούνε ένα περιορισμένο σύνολο τραγουδιών, με τη συμφωνία ότι η εταιρεία μπορεί να εμφανίζει διαφημίσεις περιοδικά.

Μια ημέρα αργότερα, το Spotify περιόρισε την πηγή του προβλήματος σε μια σειρά από κακόβουλες διαφημίσεις.

«Έχουμε εντοπίσει ένα ζήτημα όπου ένας μικρός αριθμός χρηστών αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα με κάποια αμφιβόλου ποιότητας pop-ups στους προεπιλεγμένους browsers τους ως αποτέλεσμα ενός μεμονωμένου θέματος με μια διαφήμιση στην δωρεάν έκδοση. Έχουμε τώρα προσδιορίσει την πηγή του προβλήματος και έχουμε τερματίσει τη λειτουργία του. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση. Αν δείτε ξανά αυτό το θέμα, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για την ακριβή ημερομηνία και ώρα σε αυτό το thread».

Γεγονότα όπως αυτά είχαν συμβεί ξανά στους Spοtify Δωρεάν χρήστες και το Spotify δεν είναι η μοναδική online υπηρεσία που επηρεάζεται από malvertising καμπάνιες.

Ενώ οι ad-blocking browser επεκτάσεις βλάπτουν την online οικονομία και τη ροή εσόδων των μικρών ιστοσελίδων, αποτελούν και τους μόνους γνωστούς τρόπους, με τους οποίους μπορούν οι χρήστες να μπλοκάρουν τις online malvertising καμπάνιες.

Δυστυχώς, οι ad blockers δεν μπορούν να προστατεύσουν τους Spοtify χρήστες. Εάν τα μυστηριώδη pop-ups επιμείνουν, οι χρήστες θα πρέπει να καταργήσουν το Spotify client μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα.

Πηγή: Secnews.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις