Ένα από τα δημοφιλέστερα SUV της ελληνικής αγοράς είναι το Suzuki Vitara. Το ιαπωνικό όχημα ελεύθερου χρόνου, κατέχει την πρώτη θέση στις πωλήσεις της κατηγορίας του το εννιάμηνο Ιανουάριου – Σεπτέμβριου 2016.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αυτοκίνητων), οι πωλήσεις του Suzuki Vitara αυτό το χρονικό διάστημα έφτασαν τις 1.015 μονάδες και το ποσοστό του στην κατηγορία του ανήλθε στο 16,47%.

Η δοκιμή έγινε με μια έκδοση που συνδυάζει την τετρακίνηση με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για την δοκιμή, κάλυψε αποστάσεις στο αστικό περιβάλλον, σε οff road διαδρομές στην Πεντέλη και σε ταξίδια στην Πελοπόννησο, διέθετε κινητήρα ντίζελ 1.600 κ.εκ. απόδοσης 120 ίππων, σύστημα τετρακίνησης AllGrip και αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη ΤCSS. Το ιαπωνικό SUV της δοκιμής στην Ελλάδα, συνεχίζει την ένδοξη ιστορία του Grand Vitara και συνδυάζει πολλά στοιχεία τα οποία αναζητά ο υποψήφιος αγοραστής ενός σύγχρονου και σχετικά οικονομικού στο κόστος χρήσης αυτοκίνητου αυτής της κατηγορίας.

Στο Test Drive
, διαπιστώθηκε ότι το αυτοκίνητο αν και είχε διανύσει πάνω από 10.000 χλμ. σε ανάλογες δοκιμές δεν παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα. Ειδικότερα, απουσίαζαν συντονισμοί και κραδασμοί από το αμάξωμα, τις αναρτήσεις καθώς και τα επιμέρους τμήματα της καμπίνας. Η αξιοπιστία των αυτοκινήτων της ιαπωνικής μάρκας επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά.

Ωστόσο, η ελλιπής ηχομόνωση επιτρέπει να εισχωρούν στην καμπίνα οι θόρυβοι από την λειτουργία του κινητήρα και την κύλιση των τροχών. Το επίπεδο θορύβου στο ταξίδι είναι ενοχλητικό και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα του αξιόπιστου ιαπωνικού SUV. Η ποιότητα κύλισης παίρνει χαμηλή βαθμολογία.

Αντίθετα, υψηλή βαθμολογία παίρνει η άνεση των επιβατών. Πέντε επιβάτες θα φιλοξενηθούν χωρίς πολλές υποχωρήσεις χάρη στο μεγάλο μήκος, πλάτος και ύψος της καμπίνας. Όμως, η αποθηκευτική ικανότητα του χώρου αποσκευών είναι απλώς ικανοποιητική γιατί προσφέρει μόνο 375 λίτρα.

Η προσπάθεια για περιορισμό του κόστους κατασκευής ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας που επέβαλε την χρήση μεγάλης ποσότητα σκληρών πλαστικών στη διακόσμηση της καμπίνας. Η παρουσία τους υποβαθμίζει την συνολική εικόνα του εσωτερικού χώρου. Αξίζει να τονισθεί όμως η ικανότητα των μηχανικών της μάρκας στους τομείς της συναρμολόγησης και της συμπεριφοράς των επιμέρους τμημάτων. Το ιαπωνικό SUV συμπεριφέρεται σαν ένα ενιαίο τμήμα.

Η ενέργεια για να κινηθεί το αυτοκίνητο έρχεται από έναν πετρελαιοκινητήρα 1.600 κ.εκ. που αποδίδει 120 ίππους στις 3.750 σ.α.λ. και 32,4 χλγμ. ροπής στις 1.750 σ.α.λ. Ο συνδυασμός της ισχύος και της ροπής είναι υπεραρκετός για να κινήσει το αυτοκίνητο και να επιτευχθούν υψηλές ταχύτητες ακόμη και όταν είναι φορτωμένο. Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 12,4’’ και τελική ταχυτητα 180 χλμ./ώρα.

Το μοτέρ διακρίνεται για την ελαστικότητά του από τις χαμηλές στροφές και είναι ρυθμισμένο για να ανταποκρίνεται ακόμη και στις απαιτήσει των διάδρομων off road. Τα σημαντικότερα μειονεκτήματα του είναι η τραχεία λειτουργία και το υψηλό επίπεδο θορύβου όσο ανεβαίνουν οι στροφές. Αποζημιώνει όμως τον οδηγό με την χαμηλή κατανάλωση καυσίμου. Στη δοκιμή έκαψε 7 λίτρα/100χλμ. Εργοστασιακή μέση κατανάλωση 4,5 λίτρα/100χλμ. Εκπομπές CO2 180 γραμ./χλμ.

Καθοριστική είναι η συμβολή του αυτόματου διπλού συμπλέκτη κιβώτιου που διαθέτει 6 σχέσεις και χειριστήρια αλλαγής των σχέσεων στο τιμόνι. Το TCSS (Twin Clutch System) έχει χαμηλό επίπεδο εξασφαλίζει άνεση στην οδήγηση και δεν αποτελεί τροχοπέδη στην κίνηση εκτός δρόμου.

Όμως οι αλλαγές των σχέσεων γίνονται με αργό ρυθμό και ακολουθούν τις προδιάγραφες του κατασκευαστή ακόμη και αν ο οδηγός επιλέξει την χρήση των χειριστηρίων στο τιμόνι.

Στις διαδρομές off road, το σύστημα τετρακίνησης AllGrip, αποδείχθηκε καθοριστικός σύμμαχος.

Διαθέτει τέσσερα προγράμματα λειτουργίας τα οποία αυξάνουν τις ικανότητες κίνησης του αυτοκινήτου. Ένα περιστροφικός διακόπτης στη βάση της κονσόλας δίνει την δυνατότητα στον οδηγό να επιλέξει εύκολα μια από τις εξής επιλογές: Auto, Sport, Snow και Lock του συστήματος τετρακίνησης. Στην αυτόματη λειτουργία Auto η κίνηση μεταδίδεται μόνο στους εμπρός τροχούς εξασφαλίζοντας οικονομία στο καύσιμο. Όταν όμως τα ηλεκτρονικά όργανα διαπιστώσουν απώλεια πρόσφυσης των τροχών, αυτόματα μέσα σε ελάχιστο χρόνο η ισχύς μεταφέρεται και στους πίσω τροχούς.

Η επιλογή Lock είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για κίνηση σε ανώμαλους δρόμους με χαμηλή πρόσφυση γιατί κλειδώνει την τετρακίνηση ισόποσα ανάμεσα στους δυο άξονες. Το πρόγραμμα Sport για γρήγορη οδήγηση με ταυτόχρονη αύξηση της κατανάλωσης και το Snow για κίνηση σε χιονισμένους δρόμους. Η οδική συμπεριφορά είναι καλή και ασφαλής. Οι σημαντικότερες παρατηρήσεις αφορούν την αίσθηση του τιμονιού και τις κλίσεις στις στροφές.

Η τιμή της βασικής έκδοσης με καλό επίπεδο εξοπλισμού καθορίστηκε στα 26.950 ευρώ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις