Ανακοινώθηκε η κυκλοφορία του νέου λειτουργικού συστήματος Fedora 25. Το Open Source λειτουργικό είναι υπό ανάπτυξη εδώ και μήνες, όμως είναι διαθέσιμο για λήψη αλλά μόνο για την έκδοση Workstation, η οποία έρχεται με προεγκατεστημένο το περιβάλλον εργασίας GNOME 3.22.

Το Fedora στην έκδοση 25, αντικαθιστά τον παλιό display server X11 με το νέο Wayland. Στόχος των προγραμματιστών του λειτουργικού είναι να παρέχουν μια ομαλότερη, και πιο πλούσια εμπειρία στον τελικό χρήστη κατά την πλοήγηση στο νέο Fedora Workstation, όπως δήλωσε ο Paul W. Frields, πρώην leader του Fedora Project.

«Μπορείτε ακόμα να επιλέξετε το παλιό διακομιστή X11, αν απαιτείται. Μετά την επιλογή του χρήστη σύνδεσης, χρησιμοποιήστε το εικονίδιο ρυθμίσεων για να αλλάξετε display server. Αλλά αυτός ο νέος display server έχει σχεδιαστεί για να συμβαδίσει με το σύγχρονο λειτουργικό σύστημα και το hardware.»

Να αναφέρουμε ότι το Wayland προς το παρόν δεν είναι για παιχνίδια, πράγμα που σημαίνει ότι θέλετε να παίζετε θα πρέπει να αλλάξετε στον display server X.Org (X11) ειδικά στα πολύ απαιτητικά παιχνίδια.

Μεταξύ άλλων αξιοσημείωτων αλλαγών που φέρνει το νέο λειτουργικό είναι: η προσθήκη ενός νέου εργαλείου που ονομάζεται Fedora Media Writer, που υπόσχεται να την δημιουργία live USB sticks από ISO. To νέο Fedora προσφέρει υποστήριξη για αναπαραγωγή αρχείων MP3, και βελτιωμένη υποστήριξη για universal Flatpak binary packages.

Το ζήτημα συμβατότητας με τις επεκτάσεις του GNOME Shell έχει τελικά διορθωθεί, κάτι που σημαίνει ότι τα παλιά plugins θα υποστηρίζονται πλήρως στο Fedora 25 Workstation. Όσο για τα Fedora 25 Spins, είναι διαθέσιμα τα: KDE Plasma 5.8 LTS, Xfce 4.12, MATE 1.16, Cinnamon 3.2, και LXDE.

Το νέο Fedora 25 Linux χρησιμοποιεί το τελευταίο Linux 4.8 kernel.

Πηγή: SecNews

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις