Την εφαρμογή end-to-end (από άκρο σε άκρο) κρυπτογράφησης σε όλες τις μορφές ψηφιακής επικοινωνίας επιδιώκει μία επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, το σχέδιο νόμου που προτείνει η επιτροπή έχει σκοπό την προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από κυβερνο-εγκληματίες ή από κυβερνητικές υπηρεσίες παρακολούθησης. Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και αυτό επεκτείνεται και στις διαδικτυακές επικοινωνίες, υποστηρίζει η επιτροπή.
Η κρυπτογράφηση περιλαμβάνει την ψηφιακή κωδικοποίηση ενός μέσου επικοινωνίας για την προστασία του περιεχομένου του και στη συνέχεια τη χρήση ενός ψηφιακού κλειδιού για την επανασύνδεση των δεδομένων. Με την end-to-end κρυπτογράφηση συνεπάγεται ότι η εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες Διαδικτύου ή τηλεπικοινωνιών δεν θα έχει πρόσβαση στο κλειδί, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να «ακούει» αυτό που μοιράζεται ο αποστολέας με τον παραλήπτη.
«Η αρχή της εμπιστευτικότητας θα πρέπει να ισχύει για όλα τα υφιστάμενα και μελλοντικά μέσα επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των τηλεφωνικών κλήσεων, της πρόσβασης στο Διαδίκτυο, των εφαρμογών άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων, των διαδικτυακών κλήσεων και των προσωπικών μηνυμάτων που παρέχονται μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης», αναφέρεται στο σχέδιο νόμου της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που ασχολείται με τις Δημόσιες Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις.
Πηγή: BBC
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις