Ο φαλαινοκαρχαρίας είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα σε εμφάνιση και χαρακτηριστικά είδη καρχαρία. Τρέφεται φιλτράροντας την τροφή του και μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ότι τρεφόταν αποκλειστικά με πλαγκτόν αλλά τελικά φαίνεται ότι είναι πιθανό να επιτίθεται και σε κοπάδια μικρών ψαριών.

Μπορεί να φτάσει μέχρι τα 12.6 μ σε μήκος και τους 21.5 τόνους. Ο φαλαινοκαρχαρίας ζει στους τροπικούς και θερμούς ωκεανούς και ζει στην ανοικτή θάλασσα και μπορεί να ζήσει για περίπου 70 έτη. Το είδος θεωρείται ότι έχει εμφανιστεί περίπου πριν από 60 εκατομμύρια έτη.

Γενετικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι φαλαινοκαρχαρίες συνδέονται μεταξύ τους κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις. Ενας ενήλικος φαλαινοκαρχαρίας μπορεί να καταδύεται σε βάθη δύο χλμ. και να ταξιδεύει για περίπου 65 χλμ ημερησίως.

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Τροπικής Ερευνας Smithsonian που παρακολουθούν ένα θηλυκόφαλαινοκαρχαρία στον οποίο έχει τοποθετηθεί ένας πομπός παρακολούθησης ανακοίνωσαν ότι η Anne, όπως ονομάστηκε ο καρχαρίας, πραγματοποίησε το μεγαλύτερο ταξίδι που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από ένα φαλαινοκαρχαρία.

Η Anne ξεκίνησε το ταξίδι της από τις δυτικές ακτές του Παναμά και αφού ακολούθησε μια διαδρομή από την οποία πέρασε από νησιά της Κόστα Ρίκα, από τα νησιά Γκαλαπάγκος του Ειρηνικού Ωκεανού καταδύθηκε στην Τάφρο των Μαριανών που είναι το βαθύτερο σημείο της Γης όπου το σήμα του πομπού χάθηκε για κάποιο διάστημα και τελικά το σήμα ενεργοποιήθηκε ξανά στα ανοικτά των Φιλιππίνων.

Η Ann είχε διανύσει περίπου 19,5 χιλιάδες χλμ! Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη την αιτία των μεταναστευτικών ταξιδιών των φαλαινοκαρχαριών και αυτά γίνονται προς αναζήτηση τροφής, για λόγους αναπαραγωγής ή απλά τους ωθεί το ένστικτο τους να ταξιδεύουν μακριά. Με την παρακολούθηση μέσω των πομπών και με άλλες μελέτες οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα μάθουν την αιτία των μετακινήσεων των φαλαινοκαρχαριών οι οποίοι είναι είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις