Απαντήσεις για τον ρόλο και την χρήση των νέων τεχνολογιών στη γεωργία, αλλά και για τους ορίζοντες που ανοίγονται στους παραγωγούς και την βιομηχανία δίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σωτήρης Μπαντάς, πρόεδρος της εταιρείας Centaur Analytics, που εξειδικεύεται στη δημιουργία software και hardware για την αγροτική παραγωγή.

Ο κ. Μπαντάς με αφορμή την συμμετοχή του στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist που πραγματοποιείται σήμερα στη Λάρισα επισημαίνει μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «η χρήση τεχνολογιών ψηφιακής ή ευφυούς γεωργίας, συντελεί στη μεγιστοποίηση των αποδόσεων στην παραγωγή».

Επίσης σημειώνει ότι στη χώρα μας «η υιοθέτηση και ενσωμάτωσης τεχνολογίας στην γεωργία είναι υπό διαμόρφωση» τονίζοντας ότι «οι παίκτες στους τομείς αγροτικής παραγωγής και τροφίμου κινούνται σε διαφορετικές «ταχύτητες».

Μεταξύ άλλων ο κ. Μπαντάς αναφέρει πως έχουν υπάρξει «εξαιρετικά επιτυχημένες πιλοτικές εφαρμογές ευφυούς γεωργίας, π.χ. στην αμπελουργία και την καλλιέργεια ρυζιού», ενώ σχετικά με το αν υπάρχει δυνατότητα να μειωθεί το κόστος παραγωγής με την χρήση των νέων τεχνολογιών αναφέρει ότι «επιτυγχάνονται μεγάλες εξοικονομήσεις σε νερό, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Σωτήρη Μπαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Ηλία Σκυλλάκο:

Ερ. Ζούμε στην εποχή που η ανάπτυξη της τεχνολογίας προχωράει ραγδαία και στην αγροτική οικονομία. Με ποιους τρόπους μπορεί η τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί ώστε να προσφέρει αύξηση της αγροτικής παραγωγής;

Απ. Η χρήση τεχνολογιών ψηφιακής ή ευφυούς γεωργίας, συντελεί στη μεγιστοποίηση των αποδόσεων στην παραγωγή και στη μείωση κόστους των εισροών, άρα τελικά στην αύξηση του παραγόμενου προϊόντος και τη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους. Αυτό επιτυγχάνεται με διάφορες μεθόδους, κάποιες από τις οποίες εφαρμόζονται ήδη σε μεγάλη κλίμακα ή βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης, όπως η αυτοματοποιημένη σπορά, η αυτοματοποιημένη άρδευση ελεγχόμενη από αισθητήρες και η διαχείριση ασθενειών των φυτών με χρήση μεθόδων τηλεπισκόπησης (από δορυφόρο ή και drone).

Η εταιρία Centaur Analytics παρέχει τεχνολογία για την εξασφάλιση της ποιότητας και την ελαχιστοποίηση των απωλειών μετά τη συγκομιδή, διασφαλίζοντας και την προστασία και ασφάλεια των τροφίμων. Παρακολουθώντας τις συνθήκες αποθήκευσης με ειδικούς ασύρματους αισθητήρες, ουσιαστικά ασφαλίζουμε τον παραγωγό, τον έμπορο και τον χρήστη των αγροτικών προϊόντων από ρίσκα αλλοιώσεων, απομείωσης αξίας ή και πλήρους απώλειας.

Ερ. Βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα η χρήση της τεχνολογίας στη γεωργία στην Ελλάδα;

Απ. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι υπό διαμόρφωση και οι παίκτες στους τομείς αγροτικής παραγωγής και τροφίμου κινούνται σε διαφορετικές «ταχύτητες» όσον αφορά την υιοθέτηση και ενσωμάτωσης τεχνολογίας. Ένας αποτρεπτικός παράγοντας είναι ο κατακερματισμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που περιορίζει το δυνητικό όφελος ανά παραγωγό από την επένδυση σε τεχνολογία. Έχουν υπάρξει ωστόσο εξαιρετικά επιτυχημένες πιλοτικές εφαρμογές ευφυούς γεωργίας, π.χ. στην αμπελουργία και την καλλιέργεια ρυζιού.

Μέσα από τη δραστηριότητά μας στη Centaur, έχουμε ξεκινήσει να εξοπλίζουμε με έξυπνους αισθητήρες τους αποθηκευτικούς χώρους σιλό σε αλευρόμυλους και σε σημεία συγκέντρωσης δημητριακών, επιλύοντας ζητήματα ποιοτικής παρακολούθησης και απεντομώσεων. Οι πελάτες μας υποστηρίζουν ένθερμα τη νέα αυτή τεχνολογία, και βρίσκονται σε γεωγραφικές περιοχές της Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κρήτης και Κύπρου.

Ερ. Επειδή το κόστος παραγωγής είναι ένα ζητούμενο για τον Έλληνα παραγωγό ειδικά στην Ελλάδα. Υπάρχουν τρόποι ώστε μέσω της τεχνολογίας να μειωθεί το κόστος;

Απ. Αυτή είναι και η βασική «υπόσχεση» της νέας τεχνολογίας. Επιτυγχάνονται μεγάλες εξοικονομήσεις σε εισροές (νερό, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα). Επιπλέον ο παραγωγός διασφαλίζει την ποιότητα των προιόντων του και έτσι επιτυγχάνει μια ομαλή και επικερδή συνεργασία με τους τελικούς πελάτες του.

Ερ. Η ασφάλεια και η ποιότητα των προϊόντων αποτελεί ζήτημα τεράστιας σημασίας. Υπάρχουν τα τεχνολογικά εργαλεία ώστε να μπορέσει ο παραγωγός, αλλά και η βιομηχανία να διασφαλίσουν την υψηλή ποιότητα του αγροτικού προϊόντος;

Απ. Φυσικά. Θα αναφέρω μερικά παραδείγματα από την προμηθευτική αλυσίδα χωράφι – ράφι, που μας απασχολεί και στη Centaur. Οι βασικοί κίνδυνοι που επηρεάζουν την ποιότητα προϊόντων και τροφίμων αναφέρονται κυρίως σε επιδράσεις εντόμων, μυκήτων καθώς και μυκοτοξινών και παθογόνων. Όλες αυτές οι παράμετροι είναι απολύτως ελέγξιμες, ανιχνεύσιμες και αντιμετωπίσιμες.

Η τεχνολογία μας βοηθάει στην έγκαιρη ανίχνευση, και μέσω των εργαλείων πρόβλεψης στην πλήρη αποφυγή και αντιμετώπισή τους. Μέσω της πλατφόρμας που παρέχει η Centaur, οι χρήστες μας παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο παραμέτρους που αφορούν στην ποιότητα του αποθηκευμένου προϊόντος, από τη θερμοκρασία και τη σύνθεση του αέρα μέχρι τα επίπεδα υγρασίας και την ποσότητα των υποκαπνιστικών εντομοκτόνων (φωσφίνη), κ.ά. Η πληροφορία μεταδίδεται από ειδικούς αισθητήριες τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί από εμάς και τοποθετούνται στα σιλό, στους χώρους αποθήκευσης , στα μέσα μεταφοράς, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο χώρο φιλοξενεί τα αγροτικά προϊόντα .

Έτσι, συλλέγονται τα δεδομένα τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται στις συνδεδεμένες συσκευές των χρηστών (smartphone, tablet, υπολογιστές). Στόχος της διαδικασίας είναι να καταστεί εφικτή η παρακολούθηση της σοδειάς από τη στιγμή που θα αποθηκευτεί το προϊόν για πρώτη φορά έως ότου φτάσει στο ράφι του καταστήματος, ώστε τα οποιαδήποτε προβλήματα δημιουργηθούν (π.χ. αλλοιώσεις λόγω υψηλής υγρασίας, προσβολή από έντομα) να επιλύονται έγκαιρα.

Η ίδια πλατφόρμα προτείνει και καθοδηγεί τις μεθόδους αντιμετώπισης, για παράδειγμα τη βέλτιστη χρήση φωσφίνης για την απεντόμωση ακριβείας, και τον έλεγχο του μικροκλίματος αποθήκευσης. Πρόκειται για ενέργειες που παλαιότερα γίνονταν κατά προσέγγιση και οδηγούσαν στην αλλοίωση ή και την καταστροφή του προϊόντος. Με την τεχνολογική λύση που προσφέρει η εταιρεία μας η υψηλή ποιότητα του αγροτικού προϊόντος είναι εξασφαλισμένη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις