Η διατροφή σε σχέση µε τις παραδόσεις και την ταυτότητα μεσογειακών χωρών, η σημασία της για την υγεία, η αξία αλλά και οι πρακτικές παραγωγής ποιοτικού οίνου και η κρητική διατροφή βρίσκονται στο επίκεντρο διεθνούς διεπιστημονικού συνεδρίου που πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Ηρακλείου με τη «σφραγίδα» της ΟΥΝΕΣΚΟ και οργανώνεται από τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Βουργουνδίας υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του δήμου Ηρακλείου.

Στο συνέδριο με τίτλο «'Αμπελος, Οίνος, Διατροφή και Υγεία» συμμετέχουν περισσότεροι από 100 σύνεδροι από τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ελλάδα και οι εργασίες του θα διαρκέσουν μέχρι τις 25 Μαΐου.

Το συνέδριο δίνει έμφαση στη διεθνή προβολή των κρητικών κρασιών καθώς και στην ντόπια παραδοσιακή διατροφή, με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό να τονίζουν τις αξίες της κρητικής παραδοσιακής διατροφής, και να υπερθεματίζουν σχετικά με την εκπαίδευση των οινοποιών και τη συνεχή αναβάθμιση των κρητικών κρασιών, που αποτελεί αποτέλεσμα στενής συνεργασίας, όπως τονίζουν.

Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στις δράσεις της Περιφέρειας και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης για τη διασύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό, ενώ είπε ότι με τη συνεργασία όλων για την ανάδειξη της μοναδικότητας της κρητικής διατροφής, η Κρήτη μπορεί να καταστεί κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός.

«Θα πατήσουμε πάνω στα γερά θεμέλια που έθεσαν σημαντικοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, προκειμένου, να τυπώσουμε με ανεξίτηλα χρώματα την ταυτότητα της κρητικής δίαιτας και της σημασίας της στην υγεία».

Σχετικά με την οινοποιία, ο κ. Αρναουτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι μια παράδοση «που όχι μόνο παραμένει ζωντανή αλλά γεννά ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο… Στεκόμαστε πλάι στον αμπελοκαλλιεργητή και τον οινοπαραγωγό, ειδικά όταν αγωνίζεται σε αντίξοες συνθήκες. Για τον λόγο αυτό με τη σύσταση και τη λειτουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης η Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με τα επιμελητήρια, με τις αγροτικές ενώσεις, με τους εξαγωγείς του νησιού, είναι έτοιμη να σχεδιάσει αλλά και χρηματοδοτήσει έργα, υποστήριξης και ενίσχυσης του αγροδιατροφικού και οινικού τομέα.

Για να αρχίσουμε επιτέλους να λειτουργούμε με εξωστρέφεια, στηριζόμενοι στην ποιότητα και την μοναδική ταυτότητα των προϊόντων της κρητική γης, την οποία με φιλότιμο καλλιεργούν οι χιλιάδες αγρότες του νησιού».

Τέλος, ο ίδιος τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει τη φιλοδοξία και θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ανοιχτούν νέοι δρόμοι για τα κρητικά κρασιά. «Θα παρέχουμε σε όλους τους αμπελουργούς, τους συνεπείς παραγωγούς τις δυνατότητες να αυξήσουν το εισόδημά τους, την ευχαρίστηση να δουν τους κόπους τους να ανταμείβονται».

Στη συστηματική προσπάθεια που γίνεται να καθιερωθεί η κρητική διατροφή στα ξενοδοχεία, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, εξηγώντας πως «η διατροφή υπήρξε πάντα αναπόσπαστο στοιχείο του πολιτισμού ενός τόπου. Έπειτα από μια πρόσφατη περίοδο που, ιδίως οι νεώτεροι κάτοικοι του νησιού, είχαν στραφεί σε πρόχειρες λύσεις τροφής, με αμφίβολης ποιότητας υλικά, τα τελευταία χρόνια η παραδοσιακή κρητική διατροφή κερδίζει και πάλι την προτίμηση των συμπατριωτών μας, και μάλιστα γίνεται συστηματική προσπάθεια να καθιερωθεί και στον τουριστικό τομέα, στις μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του δικτύου οινοποιών Νίκος Μηλιαράκης τόνισε πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση-εκπαίδευση που γίνεται με στόχο τη συνεχή αναβάθμιση και την προβολή των κρητικών προϊόντων στην ελληνική και ξένη αγορά.

«Μεγάλο εφόδιο μας είναι η εκπαίδευση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηλιαράκης, ενώ ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών Νίκος Χανιωτάκης πρότεινε να υπάρξουν ενέργειες σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να θεσπιστούν σχετικά μεταπτυχιακά προγράμματα, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι ανοικτό σε συνεργασίες.

Στο συνέδριο ομιλητές είναι από το Πανεπιστήµιο Βουργουνδίας οι Olivier Jacquet, Jocelyne Pérard, και δρ. Μαρία Νικολαντωνάκη και από το Πανεπιστήµιο Κρήτης οι δρ. Απόστολος Σπύρος και δρ. Βασιλική Πετούση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις