Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων εφαρμόζουν νέες μεθόδους για να εξασφαλίσουν υψηλά ποσοστά αξιοπιστίας στα μοντέλα που παράγουν. Οι παραδοσιακοί τρόποι εξέλιξης και κατασκευής των αυτοκίνητων έχουν εγκαταλειφθεί και οι εταιρείες αναζητούν τους κατάλληλους συνδυασμούς στα διάφορα μηχανήματα αναζήτησης των σημείων που ενδέχεται να μειώσουν την αξία του αυτοκινήτου με το πέρασμα του χρόνου.

Σε πρώτο πλάνο είναι κάθε τύπου ηλεκτρονικοί υπολογιστές που συλλέγουν πλήθος πληροφοριών και στοιχείων, τα οποία αξιολογούνται από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Μέχρι και την τεχνητή νοημοσύνη επιστράτευσαν για να εντοπίσουν πιο γρήγορα τα αδύνατα σημεία των αυτοκινήτων πριν ξεκινήσει η παραγωγή τους.

Η εξέλιξη αυτού του τομέα έχει πολλαπλά οφέλη. Κατ΄ αρχήν εξασφαλίζει την αξιοπιστία του μοντέλου και την αντοχή του στη καθημερινή χρήση. Επίσης, επιδρά θετικά στο περιορισμό του κόστους εξέλιξης και κατασκευής των αυτοκινήτων καθώς και στην φήμη της μάρκας σχετικά με την αξιοπιστία των αυτοκινήτων.

Στις περισσότερες έρευνες αξιοπιστίας και βλαβών τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν τα ιαπωνικά και τα κορεάτικα μοντέλα. Μεγάλη προσπάθεια κάνουν και οι ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Η BMW υλοποιεί ένα ευρύ πρόγραμμα αναβάθμισης όλων των διαδικασιών εξέλιξης και παραγωγής των νέων μοντέλων της. Η γερμανική μάρκα που κατασκευάζει πολυτελή μοντέλα υψηλής αξίας, τοποθέτησε στο εργοστάσιο της στο Μόναχο, μια νέα διάταξη η οποία ονομάζεται υπολογιστική τομογραφία και χρησιμοποιεί μετρήσεις με ακτίνες Χ στην ανάλυση των αυτοκινήτων. Η υπολογιστική τομογραφία εμφανίζεται για πρώτη φορά στη βιομηχανία του αυτοκινήτου και υπόσχεται ταχύτερη εξέλιξη και παραγωγή πρωτοτύπων. Επίσης, οι μηχανικοί προχώρησαν και στην αυτόματη αξιολόγηση των ευρημάτων μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

Με αυτή την τεχνολογία, όλη η γκάμα οχημάτων, υποβάλλονται σε έλεγχο ποιότητας, ακόμα και στα πρώτα στάδια εξέλιξης. Τέσσερα ρομπότ εκτελούν σαρώσεις ενώ κινούνται γύρω από το πρωτότυπο παράγοντας αρκετές χιλιάδες τομές απεικόνισης, για λεπτομερή εξέταση καινοτομιών, νέων υλικών και τεχνολογιών συγκόλλησης.

Μέχρι τώρα τα οχήματα έπρεπε να αποσυναρμολογούνται για να γίνεται ανάλυση, αλλά η τεχνολογία υπολογιστικής τομογραφίας επιτρέπει τη διεξαγωγή ελέγχων με το όχημα εντελώς ανέπαφο.

Αυτός ο τόσο λεπτομερής έλεγχος είναι απαραίτητος για τομείς όπως οι συγκολλήσεις και ηλεκτροπόντες, και για εξακρίβωση της κατάστασης του αμαξώματος πριν και μετά τη βαφή, όπου οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσουν τις δομικές κόλλες. Στη συνέχεια, ευρήματα από τη σάρωση αποτελούν τη βάση για στοχευμένες τροποποιήσεις στη μαζική παραγωγή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις