Έως τις 16 Σεπτεμβρίου, μια φάλαινα θα αναδύεται από ένα κανάλι της Μπριζ στο Βέλγιο. Μια 11,5 μέτρων φάλαινα-γλυπτό, που αποτελείται από περισσότερους από πέντε τόνους πλαστικά απορρίμματα τα οποία περισυνελέγησαν σε Ατλαντικό και Ειρηνικό.

Με την εγκατάσταση «Ουρανοξύστης» ανταποκρίθηκε στο φετινό θέμα της Τριενάλε της Μπριζ – «Υγρή Πόλη» – το αρχιτεκτονικό και σχεδιαστικό στούντιο STUDIOKCA. Οι Τζέισον Κλιμόσκι και Λέσλι Τσανγκ του με έδρα το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στούντιο θέλησαν να σχολιάσουν το πώς τα μεγάλα αστικά κέντρα σε όλον τον κόσμο συμβάλλουν στη συσσώρευση απορριμμάτων στους ωκεανούς, όλο αυτό το πλαστικό που πετάμε και το οποίο ξεβράζει η θάλασσα στις παραλίες και σκοτώνει τη θαλάσσια πανίδα.

Ο «Ουρανοξύστης» περιέχει περίπου 372 τετραγωνικά μέτρα πλαστικά απορρίμματα, μια παρωνυχίδα στους 150 εκατομμύρια τόνους πλαστικού που σήμερα βρίσκονται στις θάλασσες του πλανήτη. Το STUDIOKCA συνεργάστηκε με το Hawaii Wildlife Fund για να συντονίσουν πολλά καθαρίσματα παραλιών και με αυτόν τον τρόπο συγκεντρώθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα πλαστικών απορριμμάτων για την κατασκευή της βάρους 4,5 τόνων «φάλαινας».

«Αυτή τη στιγμή, 150 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού κολυμπούν στον ωκεανό, στους ωκεανούς μας, στις θάλασσες που μοιραζόμαστε» λέει ο Τζέισον Κλιμόσκι, σε βίντεο που ετοιμάστηκε ειδικά για το πρότζεκτ. «Αν συγκρίνουμε βάρος, υπάρχουν στον ωκεανό περισσότερα πλαστικά απορρίμματα από ό,τι φάλαινες. Άρα, είναι πραγματικά σημαντική μια ευκαιρία σαν κι αυτή να δείξεις τι πλαστικά και πόσα καταλήγουν στους ωκεανούς μας» τονίζει.

Η Τριενάλε της Μπριζ ολοκληρώνεται στις 16 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις