Πολλοί ίσως είναι αυτοί που αναρωτιούνται πως μπορούν να "στριμώξουν" σε ένα πολύ μικρό διαμέρισμα πολλά έπιπλα και τη λύση για ακόμα μια φορά έρχεται να δώσει η τεχνολογία και συγκεκριμένα τα… ρομποτικά έπιπλα!

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, μέσα σε ένα στούντιο πρότυπο στο Γιουτζίν, ένα κτίριο με 844 μονάδες στο Γουέστ Σάιντ του Μανχάταν, υπάρχει μία μονάδα που μοιάζει με ελβετικό σουγιά και είναι σαν μικρή ντουλάπα με δύο πλευρές και πολλά διαμερίσματα.

Ακούει στο όνομα Ori και έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιηθεί με φωνητικές εντολές («Aλέξα πες στον Ori να στρώσει το κρεβάτι μου»), με το πάτημα ενός κουμπιού, ή με μία εφαρμογή για το έξυπνο κινητό. Τότε αυτομάτως το έπιπλο γλιστρά μέσα και έξω από το δωμάτιο.

«Οι μονάδες μας γίνονται όλο και μικρότερες», δηλώνει η Μαρία Μάσι, αντιπρόεδρος ανάπτυξης της Brookfield Properties στην οποία ανήκει το Γιουτζίν. Σύμφωνα με εκείνη, τα ρομποτικά έπιπλα, βοηθούν τους ενοικιαστές να μείνουν στα διαμερίσματά τους επί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Χρησιμοποιείς τον χώρο με διαφορετικό τρόπο στο πέρασμα της ημέρας» λέει η Μάσι. «Δεν χρειάζεσαι, πλέον, ξεχωριστό υπνοδωμάτιο».

Ο Σανκαρσάν Μέρθι, πρώην μηχανικός της Tesla και του Apple Watch, έχει μία διαφορετική ιδέα:

"Βάλε τα πάντα στην οροφή. Ο Άντριου Φρίντμαν πρόσφατα μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο. Είναι κυβερνητικός σύμβουλος στη χρήση της νόμιμης μαριχουάνας. Πληρώνει 2.600 δολάρια τον μήνα για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στο Bumblebee του Starcity και διαθέτει ένα κρεβάτι το οποίο κατεβαίνει από την οροφή.

Προφανώς υπάρχει κάποιος λόγος που δεν έχουμε επιτρέψει στα ρομπότ να κυριαρχήσουν στα έπιπλα του σπιτιού μας. Τι θα συμβεί αν υπάρξει μία διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος; Άραγε θα πρέπει να κοιμηθούμε πάνω στο χαλί της γιόγκα; Τα έπιπλα Ori είναι αρκετά ελαφρά ώστε να μπορούν να μετακινηθούν με το χέρι."

Μάλιστα, ο Μέρθι υποστηρίζει ότι η εναλλακτική λύση που προτείνει το Bumblebee είναι μία ηλεκτρική γεννήτρια, ή προσφέρει μία αναβάθμιση με αρκετή σωρευμένη ενέργεια που μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα επί αρκετές φορές σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Παρόλο που τα έπιπλα που κρέμονται από το ταβάνι γεννούν πολλά ερωτήματα ασφάλειας, οΜέρθι ισχυρίζεται ότι έχει πειραματιστεί πολύ στο σπίτι του και στο εργαστήριο και ότι σχεδίασε πολλούς αισθητήρες ασφάλειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και οι πιο ενθουσιώδεις κατασκευαστές, προσεγγίζουν τα ρομποτικά έπιπλα με προσοχή. Η Μάσι ισχυρίζεται ότι η Βrookefield μετασκευάζει τις υπάρχουσες μονάδες ώστε να «σηκώνουν» την νέα τεχνολογία, όπως είναι τα κρεβάτια του Μέρθι.

Τα ρομποτικά έπιπλα Bumblebee ή Ori δεν διατίθενται στους πελάτες απευθείας. Οι κατασκευαστές και οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων μπορούν να τα αγοράσουν και οι ενοικιαστές σε κάποιες πόλεις μπορούν να τα δοκιμάσουν.

Φωτογραφία:TechCrunch

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις