Ενας απολιθωμένος σκελετός χελώνας, που χρονολογείται πριν από περίπου 228 εκατ. χρόνια έως την αυγή της εποχής των δεινοσαύρων, εκτέθηκε για πρώτη φορά την Πέμπτη στη Σανυά, πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας της Κίνας Χαϊνάν.

Η χελώνα, που βρέθηκε στην κομητεία Γουανλίνγκ, εικάζεται οτι ανήκε στην ύστερη Τριαδική περίοδο και η επιστημονική της ονομασία είναι Eorhynchochelys sinensis, που σημαίνει «πρώτη χελώνα με ράμφος από την Κίνα».

Η χελώνα, μήκους πάνω από δύο μέτρα, είχε έναν κοντό κορμό ενώ δεν υπήρχε το γνωστό κέλυφος στην πλάτη και στην κοιλιά της. Τα πρωτόγονα, συμπληρωματικά και μεταβατικά χαρακτηριστικά της υποδεικνύουν, κατά τους επιστήμονες, την πολυπλοκότητα στα αρχικά στάδια της εξέλιξης των χελωνών.

Μια διεθνής ομάδα μελέτησε τον σκελετό ο οποίος έδειξε ότι η εξελικτική κατάσταση της χελώνας βρίσκεται μεταξύ των πανάρχαιων ειδών Odontochelys και Pappochelys που ανακαλύφθηκαν στη Γερμανία και χρονολογούνται πριν από περίπου 240 εκατ. χρόνια. Η είδηση δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Nature.

Η χελώνα εκτίθεται στο Μουσείο Θαλάσσιας Παλαιοντολογίας στη Σανυά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις