Οι εταιρίες Coca-Cola, PepsiCo και Nestle βρέθηκαν ότι είναι οι μεγαλύτεροι παγκοσμίως παραγωγοί πλαστικών απορριμμάτων, σύμφωνα με έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σε συνεργασία με το κίνημα Break Free From Plastic, η Greenpeace ανακοίνωσε ότι διοργάνωσε 239 καθαρισμούς από πλαστικά σε 42 χώρες σε όλο τον κόσμο, επιχείρηση που είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή της ταυτότητας 187.000 πλαστικών απορριμμάτων. Στόχος ήταν να υπάρξει μια εικόνα για το πώς οι μεγάλες επιχειρήσεις συμβάλλουν στο πρόβλημα της ρύπανσης.

Η Coca-Cola, η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία αναψυκτικών, είναι στην κορυφή των παραγωγών απορριμμάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με την Greenpeace, με τα πλαστικά σκουπίδια που φέρουν το εμπορικό σήμα Coke να εντοπίζονται σε 40 από τις 42 χώρες.

«Αυτές οι αυτοψίες προσφέρουν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι επιχειρήσεις στη διαιώνιση της παγκόσμιας κρίσης της πλαστικής ρύπανσης», δήλωσε ο Βον Χερνάντεζ, παγκόσμιος συντονιστής του κινήματος Break Free From Plastic.

Συνολικά, ο πιο συχνός τύπος πλαστικού που εντοπίστηκε ήταν η πολυστερίνη, που χρησιμοποιείται σε συσκευασίες και σε ποτήρια καφέ από φελιζόλ, ενώ ακολουθεί το PET, που χρησιμοποιείται σε μπουκάλια και άλλες συσκευασίες.

«Συμμεριζόμαστε τον στόχο της Greenpeace να εξαλείψει τα απορρίμματα από τους ωκεανούς και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστεί αυτή η σημαντική πρόκληση», ανέφερε εκπρόσωπος της Coke σε ανακοίνωση. Η εταιρία έχει δεσμευθεί να συλλέγει και να ανακυκλώνει ένα μπουκάλι ή ένα κουτάκι για κάθε ένα που πουλά έως το 2030.

Και οι τρεις εταιρίες έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για τις συσκευασίες τους για το 2025. Η Coke λέει ότι όλες οι συσκευασίες της θα είναι ανακυκλώσιμες, η Nestle λέει ότι θα είναι ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες και η PepsiCo λέει ότι θα είναι ανακυκλώσιμες, θα μπορούν να κομποστοποιηθούν ή θα είναι βιοδιασπώμενες.

Η Nestle, η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία τροφίμων και ποτών, ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει το ζήτημα και ότι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να εξαλείψει τα μη ανακυκλώσιμα πλαστικά. Ανακοίνωσε επίσης ότι εξετάζει διαφορετικές λύσεις συσκευασίας και τρόπους για να διευκολυνθεί η ανακύκλωση και να εξαφανιστούν τα πλαστικά απορρίμματα. Η PepsiCo δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για κάποιο σχόλιο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις