"Υπεύθυνοι" είναι οι δεινόσαυροι για τα… χρωματιστά αυγά, καθώς ερευνητές ανακάλυψαν την ύπαρξη μπλε και κόκκινων χρωστικών ουσιών στα αυγά τους σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στους Times!

Χρόνια ολόκληρα, το χρώμα των αυγών των δεινοσαύρων παρέμενε άγνωστο, ενώ γνωστό ήταν το χρώμα των περισσότερων αυγών άλλων ερπετοειδών, το οποίο είναι κατά βάση λευκό.

Η Τζασμίνα Βίμαν μετά τα αρχικά ευρήματα της συνεργάστηκε με τον Μαρκ Νόρελ, παλαιοντολόγο του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, για την ανάπτυξη μίας μεθόδου με χρήση λέιζερ, η οποία μπορεί να αναγνωρίσει τις χρωστικές ουσίες στα αυγά. Μαζί έλεγξαν 14 αυγά διαφορετικών ειδών δεινοσαύρων, αλλά και μοντέρνων αρχαίων πτηνών.

Η νέα αυτή τεχνολογία συνδυαστικά με την μέθοδο που ανέπτυξαν, τους βοήθησε να αποδείξουν ότι «υπήρχε μία μοναδική πηγή από την οποία προέρχεται το χρώμα των αυγών, ανατρέποντας την θεωρία που ήθελε το χρώμα στα αυγά να προέρχεται από τα πτηνά», όπως δήλωσε στους Times η Ντάρλα Ζελενίτσκυ, παλαιολόγος με ειδικότητα στους δεινόσαυρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα των Times, τα χρωματιστά αυγά βοηθούσαν τους δεινόσαυρους να ξεχωρίζουν τα δικά τους αυγά από αυτά που γεννούσαν στις φωλιές τους άλλα ζώα, όπως για παράδειγμα ο κούκος, που αναφέρονται χαρακτηριστικά ως «παράσιτα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις