Δύο νέες εφαρμογές παιχνιδιού, το «Scent Explore» και το «Scent Measure», που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου Scent με στόχο την παρατήρηση και την καταγραφή των αλλαγών στο περιβάλλον σε περιοχές επιρρεπείς σε πλημμυρικά φαινόμενα, θα δοκιμασθούν στην περιοχή της Αττικής.

Πρόκειται για τη δεύτερη πιλοτική καμπάνια του έργου Scent στην Περιφέρεια Αττικής, που στοχεύει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Η δράση θα λάβει χώρα στη λεκάνη του Κηφισού ποταμού, στις περιοχές Κόκκινος Μύλος, Νέα Φιλαδέλφεια, Δεκέλεια και Βαρυμπόμπη, στις 15 έως 18 Νοεμβρίου.

Με τη χρήση της εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας «Scent Explore» οι πολίτες μπορούν να παρακολουθήσουν τυχόν αλλαγές σε ένα ποταμό, όπως στη στάθμη και στην ταχύτητα ροής νερού, ενώ η εφαρμογή «Scent Measure» τους επιτρέπει να λαμβάνουν μετρήσεις από την υγρασία του εδάφους και τη θερμοκρασία του αέρα.

Συλλέγοντας τα στοιχεία αυτά, οι πολίτες συμβάλουν στη βελτίωση της ακρίβειας των χαρτών κάλυψης και χρήσης γης και των πλημμυρικών μοντέλων.

Το έργο Scent, στο οποίο συμμετέχει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ, καλεί τους ενδιαφερόμενους πολίτες να γίνουν για λίγο «επιστήμονες» και να συνδράμουν στη δοκιμή των εφαρμογών «Scent Explore» και «Scent Measure», δηλώνοντας συμμετοχή στη διεύθυνση.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει, επίσης, να «κατεβάσουν» δωρεάν τις εφαρμογές στο κινητό τηλέφωνο ή στο tablet τους από τη διεύθυνση.

Τόπος συνάντησης των εγγεγραμμένων συμμετεχόντων θα είναι η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής (Λεωφόρος Μεσογείων 156, στο Χολαργό, δίπλα στο σταθμό του μετρό «Εθνική 'Αμυνα»).

Οι πιλοτικές δράσεις θα ξεκινούν με μια εισαγωγική εκπαιδευτική συνεδρία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιάζονται από την ομάδα του έργου Scent οι λειτουργίες των εφαρμογών, καθώς και λεπτομέρειες για τις δραστηριότητες που θα ακολουθήσουν στην επιτόπια επίσκεψη. Οι εκπαιδευτικές συνεδρίες θα ξεκινούν κάθε μέρα στις 10:00 και οι πιλοτικές δοκιμές στις 12:00 (έως τις 14:30).

Οι εθελοντές, κάνοντας χρήση των εφαρμογών «Scent Explore» και «Scent Measure», θα συλλέξουν δεδομένα σχετικά με τη στάθμη και την ταχύτητα ροής νερού του Κηφισού ποταμού και θα μετρήσουν την υγρασία του εδάφους και τη θερμοκρασία του αέρα σε διάφορα σημεία στη λεκάνη του ποταμού.

«Αυτή είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιούνται πιλοτικές δοκιμές σε περιοχές της λεκάνης του Κηφισού ποταμού τους τελευταίους μήνες, από τους Έλληνες εταίρους του έργου Scent.

Είναι, όμως, η πρώτη φορά, που οι εθελοντές θα έχουν τη δυνατότητα να "παίξουν" με την εφαρμογή "Scent Measure", την οποία ανέπτυξε το ΕΠΙΣΕΥ για τις ανάγκες του έργου Scent, και να δοκιμάσουν τις πρόσθετες λειτουργίες μέτρησης στάθμης και ταχύτητας της επιφανειακής ροής του νερού της εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας "Scent Explore"», δήλωσε ο Δρ. 'Αγγελος Αμδίτης, συντονιστής του Scent και διευθυντής έρευνας στο ΕΠΙΣΕΥ, τονίζοντας ότι «οι πιλοτικές δράσεις στοχεύουν στη συλλογή πολυτίμων δεδομένων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος σχετικών με τα πλημμυρικά φαινόμενα, που πλήττουν την Περιφέρεια Αττικής, με την ενεργή συμμετοχή εθελοντών πολιτών».

«Οι εφαρμογές του έργου Scent προσφέρουν μια εύκολη και χαμηλού κόστους μέθοδο μέσω της οποίας οι απλοί πολίτες αναδεικνύονται σε πολίτες-επιστήμονες.

"Παίζοντας" με τις εφαρμογές του έργου Scent οι εθελοντές καταγράφουν στην ουσία πληροφορίες από το τοπικό περιβάλλον σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες αναμένεται να συμπληρώσουν άλλες πηγές δεδομένων, όπως είναι οι δορυφορικές εικόνες, και να ενισχύσουν την ακρίβεια των υφιστάμενων χαρτών κάλυψης και χρήσης γης και των πλημμυρικών μοντέλων.

Σκοπός μας είναι να διερευνήσουμε πώς τα Παρατηρητήρια Πολιτών, που δημιουργούμε στο πλαίσιο του έργου Scent, μπορούν να συνδράμουν αποτελεσματικά στην επίτευξη ενός πολύπλευρου και αρκετά δύσκολου στόχου, να γίνουν οι περιοχές δίπλα από πλημμυρικά πεδία, λιγότερο ευάλωτες σε καταστροφές», πρόσθεσε.

Το Scent χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας «Ορίζοντας 2020». Ξεκίνησε το 2016, θα ολοκληρωθεί το 2019 και στην ερευνητική κοινοπραξία συμμετέχουν δέκα εταίροι από έξι χώρες (Ρουμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Ισραήλ και Ιρλανδία). Εκτός από την Αττική, το Scent θα δοκιμασθεί στην αγροτική περιοχή στο Δέλτα του Δούναβη στη Ρουμανία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις