Θεματικό πάρκο για την ασφαλή πλοήγηση μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο διαδίκτυο πρόκειται να λειτουργήσει στην Πάτρα και στον Πύργο, όπως ανακοινώθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα.

Το θεματικό πάρκο είναι αποτέλεσμα κοινής πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, της Αστυνομίας και της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης. Το πάρκο θα υποδεχθεί μαθητές δημοτικών σχολείων στο αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου και στην αίθουσα Ξυστρή στον Πύργο, από 12 έως 15 Δεκεμβρίου.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, περιγράφοντας τους στόχους του θεματικού πάρκου, τόνισε ότι «δεν είμαστε όμηροι του διαδικτύου, αλλά αξιοποιούμε τις πολλές δυνατότητές του και δεν πέφτουμε στην παγίδα του εθισμού και των κινδύνων που παραμονεύουν».

Στην τοποθέτησή του, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, βοηθός περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος υπογράμμισε ότι «το θεματικό πάρκο περικλείει ένα σύνολο δράσεων που αποβλέπει στην ορθολογική χρήση των νέων τεχνολογιών απ' τους μαθητές, αλλά και στην πρόληψη από κινδύνους που εντοπίζονται στο διαδίκτυο».

Ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδος, ταξίαρχος Νικόλαος Κοτρωνιάς, μίλησε για τη λειτουργία του πάρκου λέγοντας μεταξύ άλλων: «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με την φράση, "σκέψου έξω από το κουτί".

Σε αυτές τις πέντε λέξεις περιγράφεται με τον πιο απλό και κατανοητό τρόπο ο σχεδιασμός του θεματικού πάρκου. Επιλέξαμε να κάνουμε δράσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τον έντονο βιωματικό τρόπο συμμετοχής των παιδιών σε αυτές».

Σχετικά με τις δράσεις, είπε ότι «θα υπάρχουν τηλεπαιχνίδια τύπου buzzer, τάπητας μεγέθους όσο ένα δωμάτιο, ο οποίος προσομοιώνει επιτραπέζιο παιχνίδι με μηνύματα για το διαδίκτυο, αλλά και ζωντανή επίδειξη σε υπολογιστές για τους κινδύνους του διαδικτύου».

Στη συνέχεια ο Νικόλαος Κοτρωνιάς αναφέρθηκε στους εμπνευστές του πάρκου, οι οποίοι είναι οι αστυνόμοι Β΄ Ιγνάτιος Τριανταφύλλου, Δημήτριος Ζωγράφος, Ιωάννα Τσάκωνα, Θεοδώρα Χασάπη και Γεώργιος Λυγερός, ο ψυχολόγος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Εμμανουήλ Σουρής και η υπεύθυνη αγωγής υγείας της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Άρτεμις Παπακωνσταντινοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος εστίασε στους κινδύνους που κρύβονται από την επισφαλή χρήση του διαδικτύου, τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι σημαντικό ρόλο στην πρόληψη κατέχει η οικογένεια.

Από την πλευρά του, ο Μανώλης Σουρής, επισήμανε ότι η περιφέρεια δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο, υπογραμμίζοντας ότι «σε μαθητές που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα με το διαδίκτυο, προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις με στοχευμένα προγράμματα αγωγής υγείας».

Τέλος, η Άρτεμις Παπακωνσταντινοπούλου τόνισε ότι «η διεύθυνση πρωτοβάθμιας, θέτει σε προτεραιότητα τα ζητήματα πρόληψης και χαρακτήρισε τον κύκλο δράσεων που εντάσσονται στο θεματικό πάρκο δελεαστικό, αλλά και διασκεδαστικό».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις