Υπ. Υποδομών: Οι εκπαιδευτές οδήγησης κρατούν ομήρους τους υποψήφιους οδηγούς

Υπ. Υποδομών: Οι εκπαιδευτές οδήγησης κρατούν ομήρους τους υποψήφιους οδηγούς

Βολές κατά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης εξαπολύει το υπουργείο Υποδομών, κατηγορώντας την ΠΟΕΟ ότι κρατάει «ομήρους» τους υποψήφιους οδηγούς.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, «με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Οδήγησης επικαλείται διάφορα προσχήματα, από τη μη ύπαρξη ασφαλιστικού προϊόντος μέχρι το Σύνταγμα και την …Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και καλεί όλους τους εκπαιδευτές του κλάδου να απέχουν από τη διενέργεια δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς των  υποψηφίων οδηγών».

Το υπουργείο κάνει λόγο για «πρωτοφανή, κακόγουστη και υποκριτική θεατρική παράσταση  με πρωταγωνιστή το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, το οποίο από τη μία πλευρά διατείνεται ότι ‘ενδιαφέρεται’ για τους υποψήφιους οδηγούς, τη νομιμότητα και τη διαφάνεια και από την άλλη συκοφαντεί την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ότι κρατά ‘όμηρους’ 100.000 υποψήφιους οδηγούς, ενώ την ίδια ώρα και στιγμή επιδιώκει να κρατήσει ομήρους τους υποψήφιους οδηγούς τους οποίους έχει εκπαιδεύσει».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, στην - κατά τους ισχυρισμούς της - άκαρπη συνάντηση της 08-04-2019 στην οποία συμμετείχε, μαζί με τους άλλους φορείς του κλάδου (Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής, Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Ελλάδος) η Ομοσπονδία χρησιμοποίησε ως μοναδικό επιχείρημα ότι ο ν. 4599/2019 δε μπορεί να εφαρμοστεί επειδή δε θα ανταποκριθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες παρέχοντας το ασφαλιστικό προϊόν της παρ.10 του άρθρου 4. Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών «η συνάντηση αυτή όχι μόνο δεν ήταν άκαρπη, αλλά έφερε άμεσα αποτελέσματα διότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος η οποία ήταν παρούσα στην ίδια συνάντηση, όχι μόνο δεσμεύτηκε και ενώπιον τους, αλλά μάλιστα παρέδωσε την επόμενη μέρα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη διάθεση του ασφαλιστικού προϊόντος από τα μέλη της».

Το υπουργείο υποστηρίζει πως «μόνος στόχος που έχουν είναι να επιστρέψουμε στο παλαιό καθεστώς της ‘άρρηκτης σχέσης’ εκπαιδευτή – υποψήφιου οδηγού. «Η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ανταποκρίνεται σε όλα τα αιτήματα που άπτονται της ομαλής και αποτελεσματικής εφαρμογής του ν.4599/2019, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συζητά για επαναφορά στο ‘παλαιό καθεστώς’ διενέργειας δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς  και δεν εκβιάζεται από κανένα» ξεκαθαρίζει, προσθέτοντας ότι η Ομοσπονδία αναλαμβάνει «ακέραιη την ευθύνη της μη διεξαγωγής των εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών».

Σημειώνεται ότι με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Οδήγησης δήλωνε «υπέρ της διαφάνειας και του νέου νόμου 4599/2019 εν μέρει» τονίζοντας ωστόσο ότι «μετά την άκαρπη συνάντηση» που υπήρξε μεταξύ των εκπαιδευτών και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών την Δευτέρα 8-4-2019, αποφάσισε «να θέσει σε ισχύ την απόφαση που πάρθηκε στη Γενική Συνέλευση της Θεσσαλονίκης 2-3-2019, για μη προγραμματισμό εξετάσεων, αφού το υπουργείο δεν δέχεται την επανέναρξη των εξετάσεων με την παρουσία του εκπαιδευτή εντός του οχήματος και στα δύο στάδια της πρακτικής εξέτασης, έως ότου λυθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από το νόμο 4599/2019».