Παναγιώτης Γαλανης: Κηφισιά– Η πόλη της τεχνητής νοημοσύνης

Παναγιώτης Γαλανης: Κηφισιά– Η πόλη της τεχνητής νοημοσύνης

Ακούμε πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό όρους όπως έξυπνη πόλη, έξυπνες εφαρμογές,  ηλεκτρονικής δημοκρατίας, ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Για μια μερίδα ανθρώπων όλα αυτά ακούγονται περιττές πολυτέλειες.

Θέτουν διαφορετικές προτεραιότητες ίσως γιατί δεν έχουν αντιληφθεί την αξία αυτών των εννοιών στην καθημερινότητα τους. Αν όμως εξετάσουμε τις διεθνείς πρακτικές και την τάση, που συνεχώς αποκτά δυναμική σε μεγάλες πόλεις, θα δούμε τις έξυπνες πόλεις ως μία μεγάλη ευκαιρία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών σε καθημερινό επίπεδο.

 Ο δήμος της Κηφισιάς έχει κάνει μεγάλα βήματα τα 5 τελευταία χρόνια. Δεν είναι λίγο να μπορείς να κάνεις αίτηση για χορήγηση πιστοποιητικού ή βεβαίωσης χωρίς να χρειάζεται να βγεις από το σπίτι σου.

Αν αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα καθημερινότητας που σχετίζεται με τον δήμο, όπως για παράδειγμα στην καθαριότητα, στον ηλεκτροφωτισμό, ή στην κατάσταση των δρόμων, μπορείς να στείλεις ηλεκτρονικά το αίτημά σου μέσα από το portal ή ακόμα καλύτερα μέσω της εφαρμογής Kifissia in Action και να παρακολουθήσεις σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη του.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες των έξυπνων πόλεων είναι το e-democracy. Αυτή την στιγμή έχει ξεκινήσει να λειτουργεί η τοπική δημοκρατία στην Κηφισιά: Συνοικιακές Συνελεύσεις, Συνοικιακά Συμβούλια, Συμμετοχικός Προϋπολογισμός. Το επόμενο βήμα επομένως είναι να προχωρήσουμε στην ψηφιοποιήση της.

 Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι δημότες, άνθρωποι που έχουν πολύ λιγότερο διαθέσιμο χρόνο, που δυσκολεύονται να μετακινηθούν ή να βγουν από το σπίτι τους.

Το e-democracy αυξάνει την ποιότητα και την αμεσότητα της πληροφόρησης στους πολίτες. Τους παρέχει ενημέρωση για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, επιλογές και τους οδηγεί από την παθητική σύλληψη της έννοιας του πολίτη στην ενεργητική συμμετοχή.

Σήμερα ζούμε σε ένα περιβάλλον, στο οποίο η πολιτική και το policy making αφήνει, συχνά, αδιάφορους πάρα πολλούς πολίτες. Όμως, εάν εφαρμοστεί σωστά ένα τέτοιο σχέδιο «ηλεκτρονικής δημοκρατίας», άμεσο αποτέλεσμά του θα είναι η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα δρώμενα της πόλης τους.

Γιατί χρειαζόμαστε όμως και την τεχνητή νοημοσύνη; Παρότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν αντικαθιστά πλήρως την ανάγκη για ανθρώπινη εμπλοκή η χρήση της πολλαπλασιάζει την δυναμική των πόρων που χρησιμοποιούμε.

Μια άμεση εφαρμογή που θα μπορούσαμε να έχουμε με χρήση A.I. είναι στην ασφάλεια της πόλης.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τις υπηρεσίες Ασφαλείας πολιτών και περιουσιών. Σύντομα θα λειτουργήσουν 5 περιπολικά και πεζοί φρουροί στην πόλη μας.

Είναι όμως αρκετό αυτό για μια πόλη που αποτελείται από τρεις δημοτικές ενότητες; Και εάν δεν είναι υπάρχει τρόπος να την ενισχύσουμε. Η απάντηση είναι Τεχνητή Νοημοσύνη.

Μη πάει το μυαλό σας σε τίποτα ρομπότ που πυροβολούν ότι τους φαίνεται ύποπτο. Αυτά είναι για τις ταινίες. Σκαφτείτε κάτι πιο απλό. Το σκυλί σας.

Όπως και στα ζώα έτσι και στις μηχανές η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί διαισθητικά.

Όπως δηλαδή το σκυλί σας αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά και σας ειδοποιεί, αντίστοιχα μια πόλη εξοπλισμένη με το κατάλληλο hardware, που στις μέρες μας φθηναίνει συνεχώς, και συνδέοντας το με λογισμικό τεχνικής νοημοσύνης ή πόλη αποκτά το δικό της «ένστικτο» που ειδοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό να επέμβει όταν χρειάζεται αυξάνοντας έτσι κατά πολύ την δυναμικότητα του.

Ο στόχος μου ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος είναι να προωθήσω αυτές τις ιδέες ώστε σύντομα η Κηφισιά να γίνει η πόλη του μέλλοντος.

Η απόφαση να συμμετέχω στις δημοτικές εκλογές,  πάρθηκε με γνώμονα να προσφέρω με την τεχνοκρατική μου κατάρτιση στο χώρο της πληροφορικής αλλά και με την έμπρακτη εμπειρία μου στα θέματα ηλεκτρονικής δημοκρατίας που απόκτησα εφαρμόζοντας τις ιδέες αυτές στο Ποτάμι.