Τις προοπτικές συνεργασίας των ελληνικών πανεπιστημίων με τα καζακικά, σκιαγραφεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Ισμήνη Κριάρη.

«Οι προοπτικές συνεργασίας είναι πολύ καλές, γιατί η καζάκικη κοινωνία έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, η ελληνική αρχαιότητα είναι γνωστή και σεβαστή και υπάρχουν πολλά αντικείμενα στα οποία η συνεργασία θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες» τονίζει χαρακτηριστικά η πρύτανης.

Σε δήλωσή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά τις εκλογές της Κυριακής στο Καζακστάν, στις οποίες συμμετείχε ως εθνικός ανεξάρτητος παρατηρητής, καλεσμένη από την εκλογική επιτροπή της χώρας αυτής της κεντρικής Ασίας, η κ. Κριάρη εστιάζει στους τομείς συνεργασίας της ακαδημαϊκής κοινότητας των δύο κρατών, με έμφαση τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Η Ελλάδα και το Καζακστάν έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια στενές σχέσεις σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Υπάρχουν τουλάχιστον 20 Έλληνες πανεπιστημιακοί που εργάζονται σε πανεπιστήμια της Αστάνα» σημειώνει και προσθέτει ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια επιδιώκουν να έχουν μορφωτικές συνεργασίες με τα αντίστοιχα του Καζακστάν και ειδικότερα να συνεργαστούν στο πλαίσιο του προγράμματος Εράσμους, δεδομένου ότι η ΕΕ δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Οι επιστημονικές συνεργασίες αφορούν επίσης στην εξέταση των θεμάτων πολιτικής γεωογραφίας και στρατηγικής, τα οποία έχουν μεγάλη επικαιρότητα λόγω της κινεζικής πρωτοβουλίας One Belt One Zone, επισημαίνει περαιτέρω.

Μιλώντας για τις σχετικές δράσεις του Παντείου Πανεπιστημίου, η πρύτανής του αναφέρει πως πρόσφατα είχε διοργανώσει εκδήλωση για τις πνευματικές σχέσεις Ελλάδας-Καζακστάν, στην οποία παρουσιάστηκε το βιβλίο που έγραψε μια Καζάκα-Ελληνίδα επιστήμων σχετικά με ελληνικού ενδιαφέροντος βιβλία, κυρίως της κλασικής αρχαιότητας βιβλιογραφίας, τα οποία βρίσκονται στην εθνική βιβλιοθήκη του Καζακστάν, στην Άλματι.

Πέραν αυτού, τονίζει ότι το Πάντειο έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες με το Πανεπιστήμιο Κάζγκου (Kazgou) και το Πανεπιστήμιο της Ευρασίας, και συνεχίζει τις επαφές με το Πανεπιστήμιο Νουρσουλτάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ