Θραύση κάνει τις τελευταίες ημέρες η εφαρμογή FaceApp, στην οποία ο χρήστης μεταξύ άλλων μπορεί να δει τον εαυτό του -ή και άλλους- γερασμένο, με άλλο χρώμα μαλλιών, άλλο φύλο και πάει λέγοντας.

Εκατομμύρια ήταν αυτοί που έσπευσαν να κατεβάσουν την εν λόγω εφαρμογή για να «παίξουν» και να ανακαλύψουν πως θα είναι σε μερικές δεκαετίες…

Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η «αστεία» εφαρμογή δεν είναι τόσο αθώα όσο θέλει να φαίνεται.

Στους όρους χρήσης, στους οποίους ο χρήστης πρέπει να συναινέσει, αναφέρεται πως οι άνθρωποι εξακολουθούν να κατέχουν το δικό τους «περιεχόμενο χρήστη» (δηλαδή τις φωτογραφίες με το πρόσωπό τους), όμως η εταιρεία κατέχει μια άνευ χρονικού ορίου και αμετάκλητη άδεια χωρίς δικαιώματα, για να κάνει ό,τι θέλει με το περιεχόμενο αυτό.

Στην πράξη, όποιος κατεβάζει την εφαρμογή δίνει την άδεια στην εταιρεία πίσω από την εφαρμογή για μια αέναη, αμετάκλητη, μη αποκλειστική, απεριόριστη, παγκόσμια, άνευ οικονομικών απαιτήσεων άδεια χρήσης για αναπαραγωγή, τροποποίηση, προσαρμογή, δημοσίευση, μετάφραση, δημιουργία παράγωγων έργων, αναφέρουν μεταξύ άλλων οι όροι.

Πολλές θεωρίες και εικασίες μπορεί να γίνουν για το τι πραγματικά είναι το FaceApp και κάποιες θα είναι σίγουρα τρομολαγνικές.

Μερικοί κάνουν λόγο ακόμη και για τεράστια επιχείρηση συλλογής δεδομένων, αλλά κανένα αξιόπιστο στοιχείο δεν υπάρχει που να δείχνει κάτι τέτοιο.

«Η αλήθεια είναι πως οι selfies και τα στοιχεία σας θα βρίσκονται στους διακομιστές της Amazon στην Αμερική», όπως αναφέρει το Forbes.

Όμως, θα εξακολουθεί η εφαρμογή να είναι κάτοχος άδειας και να κάνει ό,τι θέλει με αυτό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ρωσική μητρική εταιρεία της εφαρμογής, Wireless Labs, θα κάνει κάτι με το πρόσωπό σας, αλλά, όπως λέει ο Peter Kostadinov της PhoneArena: «Μπορεί να καταλήξετε σε μια πινακίδα κάπου στη Μόσχα, ή το πρόσωπό σας πιθανότατα θα καταλήξει να εκπαιδεύσει κάποιον αλγόριθμο αναγνώρισης προσώπου με τεχνητή νοημοσύνη».Έρευνα από το FBI ζητεί αμερικανός γερουσιαστής

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Αμερικανική Γερουσία, Τσακ Σούμερ, ζήτησε από το FBI να γίνει έρευνα για την συγκεκριμένη εφαρμογή και αν παραβιάζεται η νομοθεσία.

Με επιστολή του στο FBI, ο Σούμερ τονίζει ότι το app δημιουργεί κινδύνους εθνικής αλλά και προσωπικής ασφάλειας για εκατομμύρια αμερικανούς και όχι μόνο.

Μέχρι στιγμής το FaceApp έχει 80 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.

Σύμφωνα με το CNN, η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα ενόψει των εκλογών του 2020 δεν πρέπει να χρησιμοποιούν την εφαρμογή γιατί μπορεί να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης τα προσωπικά τους δεδομένα.

Το FaceApp ανακοίνωσε ότι οι περισσότερες φωτογραφίες σβήνονται από το cloud μέσα σε 48 ώρες και και δεν διαμοιράζει τα στοιχεία των χρηστών σε τρίτους.Το FaceApp, που είναι η πιο δημοφιλής δωρεάν εφαρμογή στο Apple App Store και το Google Play, αλλάζει τα πρόσωπα των χρηστών χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη.Κάποιοι θεωρούν πως το FaceApp μπορεί να χρησιμοποιεί δεδομένα που συλλέγονται από τις φωτογραφίες χρηστών ούτως ώστε να «εκπαιδεύονται» οι αλγόριθμοι που είναι «επιφορτισμένοι» με την αναγνώριση προσώπου- κάτι που μπορεί να γίνεται και μετά τη διαγραφή των φωτογραφιών, αρκεί να έχουν κρατηθεί οι διαστάσεις τους.

Ο CEO της εταιρείας ωστόσο το αρνείται κατηγορηματικά ξεκαθαρίζοντας ότι η χρήση των φωτογραφιών γίνεται μόνο για τη διαδικασία της τροποποίησής τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις