Πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ η Αston Martin DB5 του Τζέιμς Μποντ

Πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ η Αston Martin DB5 του Τζέιμς Μποντ

Η ασημένια Aston Martin DB5 του Τζέιμς Μποντ του 1965, πουλήθηκε στη δημοπρασία της RM Sotheby’s στο Μοντερέι της Καλιφόρνια αντί του ποσού των 5.770.000 ευρώ, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, όπως αναφέρει η Gazzetta Dello Sport.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσό ξεπέρασε κατά πολύ την προηγούμενη πώληση ίδιου μοντέλου που είχε φτάσει το 1.800.000 ευρώ.

Η DB5 είναι ένα από τα τρία αυτοκίνητα του Τζέιμς Μποντ που έχουν «επιζήσει». Το οδηγούσε ωε «007» ο Σον Κόνερι στο Goldfinger, ενώ επίσης χρησιμοποιήθηκε για την προώθηση του Thunderball.

Μόλις 4,5 λεπτά διήρκεσε η δημοπρασία του Οίκου Sotheby’s , όπου αναμετρήθηκαν έξι ενδιαφερόμενοι, για να επικρατήσει τελικά ένας άγνωστος ενθουσιώδης πλειοδότης, που δαπάνησε το εξωφρενικό ποσό για να αποκτήσει το αυτοκίνητο του Τζέιμς Μποντ. «Κανένα άλλο αυτοκίνητο στην ιστορία δεν έχει παίξει τόσο σημαντικό ρόλο στην ποπ κουλτούρα και τον κινηματογράφο», λέει ο Μπάρνεϊ Ρούπρεχτ του οίκου δημοπρασιών.

Το εν λόγω αυτοκίνητο δεν έπαιξε τελικά σε καμιά από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ. Είχε χρησιμοποιηθεί για τη διαφημιστική καμπάνια της «Eπιχείρησης Κεραυνός» (“Thunderball”) του 1965, του τέταρτου κατά φιλμ με τις περιπέτειες του πράκτορα 007 με τον Σον Κόνερι στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Διαθέτει, όμως όλα τα έξτρα εξαρτήματα που έκαναν διάσημη την Aston Martin DB5 από την εμφάνισή της στον «Χρυσοδάκτυλο» (“Goldfinger”) του 1964.

Η συγκεκριμένη Aston Martin με το χαρακτηριστικό ασημί χρώμα διαθέτει μεταξύ άλλων περιστρεφόμενες πινακίδες, οπλοπολυβόλα Browning των 30 χιλιοστών, αλεξίσφαιρα παρμπρίζ, καταστροφείς ελαστικών, εκτινασσόμενα καθίσματα και τηλέφωνο. Αρχικά την είχε αποκτήσει ο Βρετανός συλλέκτης Λόρδος Άντονι Μπάμφορντ κι αργότερα την πούλησε σε μουσείο αυτοκινήτων στο Τενεσί των ΗΠΑ, όπου ήταν από τα βασικά του εκθέματα επί 35 χρόνια.